Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Το blogspot Melivoia

















Tο http://www.melivoia.blogspot.com/ είναι το ανοιχτό βιβλίο της Μελίβοιας Λάρισας. Στόχος του βιβλίου αυτού είναι να αποτυπωθεί η Ιστορία και η Λαογραφία της Μελίβοιας. Οπωσδήποτε θα πάρει χρόνια αυτή η εργασία, που πρέπει να είναι υπόθεση όλων των Μελιβοιωτών. Προσωπικά δεν είμαι ούτε ιστορικός, ούτε Λαογράφος, το μόνο που κάνω είναι να δέχομαι αυτά που ο κάθε άνθρωπος λέει και αφορούν τον τόπο μας και να τα μεταφέρω στην ιστοσελίδα. Ακόμη βρίσκοντας διάφορα γραμμένα σε βιβλία και περιοδικά που αφορούν τον τόπο μας να τα μεταφέρω και να διαβάζονται από όλους. Αν κατά την μελέτη των ανωτέρω δείτε ότι υπάρχει κάποια δική μου κρίση πάνω σ’ αυτά, που κατά την γνώμη σας δεν είναι σωστή, εσείς μην την λαμβάνεται υπόψιν, αγνοήστε την, αποτυπώστε την δική σας γνώμη και στείλτε μου για να την τοποθετήσω στο blog, χωράει πολλά η ιστοσελίδα.
Σήμερα στα σπίτια του κάθε συγχωριανού αλλά και άλλων φίλων

του χωριού μας, υπάρχουν τόσα και τόσα στοιχεία που αν μεταφερθούν και























συγκεντρωθούν θα μείνει η ιστορία του τόπου μας και για τις άλλες γενιές. Κάθε σπίτι και κάθε οικογένεια έχουν την δική τους ιστορία να πουν. Πάντα λέμε: Μα γιατί να μην είναι γραμμένα κάπου αυτά που έχουν γίνει πιο παλιά; βέβαια πολλές φορές ξεκινήσαμε να γράφουμε σε εφημερίδες ή και περιοδικά, αλλά σταματήσαμε. Μπορεί και ο κάθε ένας να φτιάξει μια ιστοσελίδα και να γράψει αυτά που του έχουν διηγηθεί, να τα γνωρίζουμε και εμείς. Η ιστορία του τόπου αφορά όλους τους χωριανούς, πρέπει όλοι να την γνωρίζουν γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται και λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να αποκρίπτονται για να μην ξανασυμβούν.



















  Υπάρχουν σε σπίτια του χωριού μας ερωτικά γράμματα και ποιήματα πάνω από εκατό χρόνων μέσα στο σεντούκι, υπάρχουν διηγήματα ανθρώπων που δεν μπόρεσαν να τα μεταφέρουν σε βιβλίο και πέθαναν, υπάρχουν παλιές φωτογραφίες από εργασίες σε κτήματα, από εκκλησιές όπως π.χ η φωτογραφία της εκκλησίας άγιος Νικόλαος δεν βρέθηκε μέχρι τώρα, πολλά και διάφορα υπάρχουν.
Μπορούμε να γράψουμε ιστορίες διάφορες που μας είπαν οι γονείς, οι παππούδες, οι φίλοι.