Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Ο μουσικός ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΑΠΟ ΜΕΛΙΒΟΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ



Vangeli Papalexandris
Βαγγέλης Παπαλεξανδρής






Ο Βαγγέλης Παπαλεξανδρής γεννήθηκε στην Μελίβοια Λάρισας το 1940. Στην ηλικία των δεκατριών χρόνων πήγε στην Αγιά κοντά στον δάσκαλο Τζιτζιλέρη για να μάθει μαντολίνο και ο δάσκαλος του υπέδειξε να μάθει το ακορντεόν που ακόμα δεν χρησιμοποιείτο στο χωριό μας. Μέσα σε δυο μήνες έμαθε τέσσερα τραγούδια και μ’ αυτά τα λίγα τραγούδια που γνώριζε πήγε σε έναν αρραβώνα και πήρε τις πρώτες είκοσιπέντε δραχμές. Μπήκε
στην κομπανία του Πλάδα – Γκαμπράνη - Μπλαντού και έπαιζε σε γάμους, πανηγύρια, αρραβώνες, γιορτές και σε καφενεία του χωριού. Σε ηλικία εικοσιδύο χρόνων γνωρίστηκε με κομπανία Λαρισαίων, πήγαινε με το ακορντεόν σε γάμους, πανηγύρια και σε ένα κέντρο στον Τύρναβο. Ένα μικρό διάστημα πήγε στην Λαμία και μετά στην Αθήνα.
Με το που έφθασε στην Αθήνα μπήκε στο λαϊκό συγκρότημα της Μαριάνας Χατζοπούλου που είχε στο ενεργητικό της πολλούς δίσκους, και μπήκε στην δισκογραφική εταιρία Κολούμπια που έκανε συχνές ηχογραφήσεις δίσκων. Στην Αθήνα κάλεσε τον φίλο του και συγχωριανό μας Βασίλη Ανδρίτσιο και έκανε ηχογράφηση σε δύο δίσκους των σαρράνταπέντε στροφών, το 1967

Δεξιά ο Βαγγέλης Παπαλεξανδρής

Δεξιά ο Βαγγέλης Παπαλεξανδρής


Δεξιά ο Βαγγέλης και αριστερά ο Βασίλης Παπαρίζος



.


   Είναι ο πρώτος συνθέτης και στιχουργός από την Μελίβοια, ενώ ο Βασίλης Ανδρίτσιος είναι ο δεύτερος που τραγούδησε σε δίσκο καταγόμενος κι αυτός από την Μελίβοια, αφού ο πρώτος ήταν ο παππούς του Στέφανος Ανδρίτσιος, που ηχογράφησε τραγούδι σε δίσκο στην Αμερική το 1927; Συνεργάστηκε με τον Ζαγοραίο για ένα χρόνο περίπου, αφού ήταν στην Κύπρο για οχτώ μήνες μαζί και ο Πέτρος Αναγνωστάκης και η Φούλη Δημητρίου. Συνεργάστηκε ακόμη με τον Μανώλη Αγγελόπουλο και την Αννούλα Βασιλείου για δυο μήνες που πήγαν στην Ρόδο, με τον Παναγιώτη Μιχαλόπουλο, με τον Βασιλόπουλο που έβγαλε το τραγούδι: «μίνι μίνι το μινάκι σου». Όλους αυτούς τους παλιούς και μεγάλους καλλιτέχνες εμείς τους γνωρίζουμε γιατί μεγαλώσαμε με τα τραγούδια τους.
Ύστερα έφυγε για Αμερική, όπως έκαναν όλοι οι καλλιτέχνες, εκεί συνεργάστηκε με τον Στράτο Κύπριο, την Κελλάρη, και τον Απόστολο Νικολαϊδη μέχρι το 1975 οπότε παντρεύτηκε και άλλαξε επάγγελμα, ασχολήθηκε με εργολαβίες επισκευής οικοδομών. Σήμερα ζει στο Χιούστον ως συνταξιούχος, αγόρασε ηλεκτρονικά μηχανήματα μουσικής και γράφει στοίχους τραγουδιών με μουσική δική του, αλλά δεν απουσιάζει από τα γλέντια παίζοντας σε γάμους Ελλήνων γιατί το Χιούστον έχει είκοσι χιλιάδες! (20.000) Έλληνες. Η ιδιόρρυθμη και γλυκιά μουσική του είναι σήμερα αποτυπωμένη σε δύο cd σε στοίχους παλιών τραγουδιών που τραγουδούν καλλιτέχνες χωριανοί: Ο Βασίλης Ανδρίτσιος, ο Αντώνης Γραμμένος, και ο Δημήτρης Πλατσάς ή Τσιούτσκας όπως τον ξέρουμε, που παίζει και μπουζoύκι. Αυτά τα cd δεν πωλούνται στο εμπόριο αλλά τα έδωσε ως δώρο σε πάρα πολλούς χωριανούς και φίλους. Εμείς περιμένουμε να ακούσουμε το καινούργιο του τραγούδι που αναφέρει την περιοχή μας. Αν κάποιος χωριανός γράφει στοίχους, μπορεί να τους δώσει στον Βαγγέλη για την συνέχεια. Ο Βαγγέλης Παπαλεξανδρής είναι φανατικός Μελιβοιώτης. … έχουμε και συνέχεια…..






Ο μουσικός Παπαλεξανδρής Ευάγγελος του Ανδρέα,με τον Μανώλη Αγγελόπουλο και την Άννα Βασιλείου.









Πρώτος από αριστερά ο Βασίλης Μπελιάς που έχει την ταβέρνα στη Μελίβοια, δεύτερος ο Βαγγέλης Παπαλεξανδρής και οι άλλοι, της ηλικίας του, Κωνσταντινίδης, Γαλλιώτας Γιάννης, Βριάβας Βασίλης, Παπανικολάου Ευάγγελος, Βαλάρης Δημήτριος, Γουργιώτης Νικόλαος.


  
ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ: ΠΑΠΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΠΛΑΤΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Η ΤΣΙΟΥΤΣΚΑΣ


1955. Παπαρίζος Βασίλειος, Λέτσιος Δημήτριος, Σφυρής Βασίλειος, και με το ακορντεόν ο Βαγγέλης Παπαλεξανδρής.
....................................................................................................................................


Πάνω και από δεξιά οι γονείς του Βαγγέλη στην Αμερική, Ζωή και Ανδρέας.
.......................................................................................................

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ........
ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ-ΑΡΙΣΤΕΡΑ- ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ www.melivoia1.blogspot.com ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ- ΕΜΦΥΛΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΓΕΝΙΚΑ.

ΣΤΕΙΛΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓIΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ BLOG melivoia και melivoia1. Κάθε φωτογραφία θα περαστεί εκεί που πρέπει.