Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ΞΕΝΙΤΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

ΠΗΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ
 Πολλά ονόματα βρέθηκαν μέσα από τις σελίδες του Ellis Island  και τα υπόλοιπα από τις συζητήσεις και τα e- mail των χωριανών μας.
   Θα γράφονται αναλυτικά σχόλια για τον καθένα και θα μπαίνει και η φωτογραφία του ή φωτογραφία-ες της οικογένειάς του. Ήδη υπάρχει φωτογραφία του 1903 που θα αναρτηθεί. Υπάρχουν Μελιβοιώτες που ενδειαφέρονται για την ιστορία του τόπου τους και άλλοι .....

























   ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ AΣΤΕΡΙΟΣ. N.T. Ο ΚΟΡΔΙΛΑΣ ΟΘΩΝΑΣ του Στεφάνου, στο Ellis Island αναφέρεται ως Kardilas Othan. Πήγε στην Αμερική 09/ 06/1910 σε ηλικία 19 χρόνων με καράβι από τον Πειραιά. Στην κατάσταση είναι δέκατος έβδομος και πήγε στον φίλο του Πέτρο Παπακωνσταντίνου. Στην 18η σειρά άλλος πάλι από την Αθανάτη που πήγε στον φίλο του Αστέριο Αναστασίου. Στην 24η σειρά από την Αθανάτη στον αδερφό του Κωνσταντίνο Βενέτη. Στην 28η σειρά και άλλος από την Αθανάτη που πήγε στον φίλο του Αστέριο Αναστασίου.
 Ο Αστέριος Αναστασίου είναι ο παππούς του Τάσιου Αναστασίου που βρίσκεται στην Αθήνα και είναι παντρεμένος με την χωριανή μας Αικατερίνη Ποτού του Κωνσταντίνου.


   ΑΝΔΡΙΤΣΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του 16 Απρίλη 1914 32 χρόνων. Πήγαν έξη από Αγιά και ο Στέφανος πήγε στον Γιάννη Παπαλεξανδρή που ήταν γιος του δάσκαλου Βασίλη Παπαλεξανδρή (Υπάρχει σελίδα αφιερωμένη στον δάσκαλο).

   ΑΝΔΡΙΤΣΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ  του..   Αυτός είναι ο τραγουδιστής που πήγε στην Αμερική το 1917 περίπου.

   ΑΝΤΩΝΟΥΛΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του .. πέθανε στην Αμερική. Η οικογένειά του έμεινε εδώ.

   ΒΑΛΑΡΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ του 16 Απρίλη του 1914 38 χρόνων μαζί του πήγε στην Αμερική ακόμη ένας από την Αγιά.

   ΒΑΛΑΡΗΣ ΘΩΜΑΣ του 18 Μαρτίου 1910 35 χρόνων σε κάποιον φίλο Απόστολο Ρήγνα 30 east 42 Ν.Υ μαζί του ακόμη δύο από την Αθανάτη. Αν και στον πίνακα γράφει από Αγιά στην κατάσταση αναφέρεται από την Αθανάτη.

   ΒΕΝΕΤΗΣ. Στις 09/ 06/1910 στην 24η σειρά από την Αθανάτη μαζί με τον Κορδίλα Όθωνα πήγε στον αδερφό του Κωνσταντίνο Βενέτη, μαζί του στην ίδια κατάσταση άλλοι τέσσερις από την Αθανάτη N.T. ΚΟΡΔΙΛΑΣ ΟΘΩΝΑΣ του Στεφάνου. Στο Ellis Island αναφέρεται ως Kardilas Othan Πήγε στην Αμερική 09/ 06/1910 σε ηλικία 19 χρόνων με καράβι από τον Πειραιά. Στην κατάσταση είναι δέκατος έβδομος και πήγε στον φίλο του Πέτρο Παπακωνσταντίνου. Στην 18η σειρά άλλος πάλι από την Αθανάτη που πήγε στον φίλο του Αστέριο Αναστασίου. Στην 24η σειρά από την Αθανάτη στον αδερφό του Κωνσταντίνο Βενέτη. Στην 28η σειρά και άλλος από την Αθανάτη που πηγε στον φίλο του Αστέριο Αναστασίου.

   ΒΛΑΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ... πήγε στην Αμερική 25 Ιουνίου το 1914 σε ηλικία 38 χρόνων. αναφέρεται από Αθανάτη.

   ΒΛΑΧΟΣ ΦΩΤΗΣ του πηγε

   ΒΛΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ. Πήγε ο Στέφανος Παπαστεφάνου σ' αυτόν

   ΓΑΛΛΙΩΤΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ. Όταν επέστρεψε από την Αμερική και έφτασε στα Κοκκινόϊα παρήγγειλε να του στείλουν τις σαλβάρες γιατί ντρεπόταν να έρθει με τέτοια ρούχα στο χωριό. Ήταν ο πατέρας του Παπακώστα Γαλλιώτα. 

   ΓΑΛΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ



   ΓΑΛΛΟΣ ΠΑΡΙΣΣΗΣ του Ιωάννου .. Ήρθε στην Ελλάδα μερικές φορές. Το 1909 23 χρόνων. Πήρε μαζί του και την γυναίκα του Χαρίκλεια. Στις 9 Μαρτίου το 1914 27 χρόνων. Είχε αδερφό το Στέφανο που και αυτός πήγε στην Αμερική.

   ΓΑΛΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του Ιωάννου πήγε στην Αμερική το 1911 σε ηλικία 19 χρόνων στον αδερφό του Παρίσση. Το Ellis Island γράφει ότι είναι από την Αγιά, αλλά εμείς γνωρίζουμε ότι ο Παρίσσης Γάλλος είναι από την Aθανάτη και ο Στέφανος είναι ο αδερφός του.
Ο Στέφανος Γάλλος του Ιωάννου όταν βρισκόταν στην Αμερική.


   ΓΚΑΛΙΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του 18 Μαρτίου του 1910 από Πειραιά 28 χρόνων. Ενώ γράφει Αγιά εν τούτοις όμως η κατάσταση γράφει Αθανάτη και πήγε με άλλους τρεις από την Αθανάτη. Στον φίλο του Νικόλαο Μαρινάκη.

 
ΓΚΟΥΝΤΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του… πατέρας του Βασίλη Γκουντάρα ή Καμηλιέρου. Στις 28 Μαρτίου του 1910 35 χρόνων γράφει καταγωγή από την Αγιά. Επισκεύτηκε τον Απόστολο Ρήνγκα Στην ίδια σελίδα ακόμα ένας αναφέρεται από την Αγιά αλλά είναι από την Αθανάτη και αυτός που επισκέφτηκε τον Φώτη Βλάχο.

   ΓΚΟΥΤΕΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ Δημητρίου Πρόκειται για το γιο του παρακάτω Γκουτέρα Δημητρίου που πήγαν την ίδια μέρα με το ίδιο καράβι 18 Μαρτίου του 1910 17 χρόνων στον Απόστολο Ρήγνα. Αυτή η οικογένεια είναι άγνωστο μέχρι τώρα σε ποια γειτονιά έμεινε.
    ΓΚΟΥΤΕΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 18 Μαρτίου 1910 43 χρονών η κατάσταση γράφει Αθανάτη και επισκέφτηκε τον Απόστολο Ρήγκνα είναι σβησμένα τα γράμματα. Ακόμα τρεις από την Αθανάτη όπως γράφει η κατάσταση ο ένας είναι ο γιος τους. Επειδή στην κατάσταση είναι σβησμένα τα ονόματα αυτό δείχνει ότι ο Δημήτρης Γκουτέρας ήταν στην Αμερική και επέστρεψε να πάρει το γιο του 17 χρόνων και έτσι δεν χρειαζόταν έλεγχος της αστυνομίας στην διεύθυνση που δηλώνονταν.

    ΓΚΟΥΝΤΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Γεωργίου πήγε στην Αμερική το 1906 περίπου σε ηλικία 15 χρόνων. Επέστρεψε με πολλά χρήματα. Όταν βρισκόταν στην Αμερική έστειλε χρήματα και έγινε η εκκλησία του αγίου Αθανασίου.
Χαρατσής Νίκος του Κων/νου ή Λως ή Σφίνιος 17-7-95 ... Ο Γκαντέμης έλιωσε στην δουλειά. Ο πατέρας του Γκουντάρα Βασίλη που λέγονταν Δημήτρης πήγε στην Αμερική πριν το 12, όταν τα τούρκικα σύνορα ήταν στον Τίρναβο και ορισμένοι μόλις έμαθαν ότι άνοιξε πόλεμο η Ελλάδα το 12, σηκώθηκαν και έφυγαν και ήρθαν εδώ να πολεμήσουν. Ο πατέρας του Βασίλη Πλατσά ο Κλεάνθης έφυγε απ’ την Αμερική το 22 και πήγε στην Μ. Ασία. Όταν έγινε ανακωχή και ήρθε εδώ πήγε στην Αγιά να πουλήσει στην λαϊκή, τον είδε ο χωροφύλακας που έκλωθε το τσιγάρο και τον πήγε στο αυτόφωρο. Κι έλεγε: Αχ τι ήθελα και ερχόμουν εδώ και δεν καθόμουν στην Τουρκία, εκεί έπρεπε να κάτσω. Ήρθε και ένας Χατζής Χρήστος γιατί κινδύνευε η πατρίδα. Ήταν ο Ρέντζας στην Αμερική, Σακαρέτσιος Αριστείδης πήρε γίδια είχαν πέραση, Δαλδάς Νίκος, Μπαντάνης Νίκος, Παπαρίζος Νίκος αδερφός του Βασίλη Ασβεστά, Αντωνούλης ήταν πιο παλιά, Ράπτης Φίλιππος έμεινε Αμερική, Τσιοφλίκης Νίκος. Αυτού στην Αμερική ήταν εποχή που είχαν ανάγκη από εργατικά χέρια όπως και στην Γερμανία και Αυστραλία.
   ΓΟΥΡΓΙΩΤΗΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ του Πήγε στις 18 Μαρτίου του 1910 27 χρόνων σε κάποιο Απόστολο Ρήγα

  ΓΟΥΡΓΙΩΤΗΣ ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ αδερφός του Κλεάνθη, επέστρεψε και πέθανε στην Ελλάδα το 1952 περίπου, δεν παντρεύτηκε.

   ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 10 Απριλίου του 1920 29 χρόνων από Αθανάτη στον συγγενή του Δημήτρη Γκουτάρη (GOYTARIS) μαζί με έναν από την Αθανάτη που πήγε στον Γιάννη Κουντούρα


Ο Γραμμένος Νικόλαος αριστερά και δεξιά ο Οδυσσέας Τσιντζιράκος του Δημητρίου αρχές του 1960 στην Αμερική.

   ΔΑΛΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Στις 9 Ιουνίου το 1910 30 χρόνων από τον Πειραιά στον ξάδερφο Αστέριο Κωνσταντίνου; Μαζί με άλλους τέσσερις από Αθανάτη
   ΔΑΛΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Γεωργίου; 22Σεπτέμβρη το 1912 23 χρονών από Πειραιά πήγε στον ξάδερφο Γιώργο Κελλάρη.
   ΔΑΛΔΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του 22 Σεπτέμβρη το 1912 18 χρόνων. Στην ίδια κατάσταση άλλοι δύο από την Αθανάτη. Έφυγε σε ηλικία 15 χρόνων και επέστρεψε τελικά πάνω από 30 χρόνων. Όταν βρισκόταν στην Αμερική έστειλε χρήματα και έγινε η εκκλησία του αγίου Γεωργίου. Όπως μου είπε η εγγονή του Χρυσή, επέστρεψε από την Αμερική για να πολεμήσει στην Μικρά Ασία, έφτασε μέχρι την Σμύρνη. Πήγε πάλι στην Αμερική και εργαζόταν στην Φορντ αυτοκινητοβιομηχανία.
   ΔΑΡΙΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του Γεωργίου πήγε 28 Αυγούστου το 1912 σε ηλικία 18 χρόνων.

ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του Δημητρίου. Του Βασίλη Ευθυμίου ή Γκούμα ο πατέρας.

   ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του .. αδερφός του Γρηγόρη έμεινε στην Αμερική.

Ευθυμίου Βασίλειος στην Αμερική.
   ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του πήγε στην Αμερική  09 Ιουνίου του 1910 38 χρονών από τον πειραιά. Έφερε αρκετά χρήματα και αγόρασε χωράφια στην Σωτηρίτσα. Πήγε στον Φίλο του Αστέριο Αναστασίου μαζί με άλλους τέσερις από την Αθανάτη και επέστρεψε.
   ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΗΛΙΑΣ
  ΖΕΜΠΙΛΗΣ επέστρεψε άφραγκος
   ΖΕΣΤΟΥΛΗΣ ΑΝΤΡΕΑΣ του .. πήγε το 1911 σε ηλικία 30 χρόνων

   ΖΙΟΥΡΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ στις 14 Μαρτίου το 1912 25 χρονών από την Πάτρα έφυγε το καράβι πήγε στον φίλο του Βασίλη Καντιλάρη φαίνεται τόπος καταγωγής η Αγιά μαζί του ήταν άλλοι τρεις, από Αγιά αναφέρονται αλλά από την Αθανάτη κατάγονταν αφού πήγαιναν όλοι τους σε Αθανατιώτες φίλους. Ο ένας πήγαινε στον Παρίσση Γάλλο, άλλος στον Γιάννη Μπαντάνη και άλλος στον Δημήτρη Νταλντά όλοι τους πάλι καταγωγής από την Αθανάτη και ένας στην κατάσταση από τη Σκήτη
  ΚΑΝΔΥΛΑΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 09 Ιουνίου το 1910 και ήταν 30 χρόνων έφυγε από τον Πειραιά. Είναι ο παππούς της Κρίτως, Γιώργου, και Θανάση Κανδυλάρη
  ΚΑΝΔΥΛΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Φαίνεται μέσα στις καταστάσεις. Αδερφός του Θανάση Κανδυλάρη

  ΚΑΝΔΥΛΑΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του .. πήγε το 1910 9 Ιουνίου σε ηλικία 37 χρόνων. Στη σελίδα αυτή του Island που βρίσκεται το όνομα του Κανδυλάρη από τα τριάντα ονόματα, τα πέντε είναι από την Αθανάτη. Ένας πήγε στον Παπακωνσταντίνου ένας στον Αστέριο Αναστασίου. Όλοι μαζί ξεκινούσαν για την ξενητειά. Τρία αδέρφια: Στέφανος, Βασίλειος και Αθανάσιος.

ΚΕΛΛΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ;

ΚΟΛΟΒΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του

ΚΟΜΜΑΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ του

ΚΟΡΔΙΛΑΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ του Στεφάνου. Έμεινε στην Αμερική

ΚΟΡΔΙΛΑΣ ΟΘΩΝΑΣ του Στεφάνου. Στο Ellis Island αναφέρεται ως Kardilas Othan Πήγε στην Αμερική 09/ 06/1910 σε ηλικία 19 χρόνων με καράβι από τον Πειραιά. Στην κατάσταση είναι δέκατος έβδομος και πήγε στον φίλο του Πέτρο Παπακωνσταντίνου. Στην 18η σειρά άλλος πάλι από την Αθανάτη που πήγε στον φίλο του Αστέριο Αναστασίου. Στην 24η σειρά από την Αθανάτη στον αδερφό του Κωνσταντίνο Βενέτη. Στην 28η σειρά και άλλος από την Αθανάτη που πηγε στον φίλο του Αστέριο Αναστασίου. Και στην 29 σειρά πάλι από Αθανάτη που πήγε στον Κωνσταντίνο με δυσανάγνωστο επίθετο. Βλέπουμε στην κατάσταση από τα τριάντα ονόματα τα πέντε να κατάγονται από Αθανάτη. Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Όθωνας Κορδίλας βρίσκεται ακόμα όρθιο και είναι από τα λίγα παλιά του χωριού, έχοντας στο εσωτερικό του καταφύγιο. Ο Όθωνας Κορδίλας επέστρεψε στν Ελλάδα και πήγε καλόγερος στο Άγιο Όρος. Ότι του άνηκε από την περιουσία του, δόθηκαν από τον πατέρα του, όταν ακόμα ζούσε, στην αδερφή του που ήταν παντρεμένη με τον γεοπόνο Ευθυμιάδη.

ΛΑΔΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του 01 Μαϊου το 1914 σε ηλικία 15 χρόνων στον αδερφό του Αντώνιο Λαδά στο Ντιτρόιτ. Στη σελίδα αυτή του Island από τα τριάντα ονόματα τα τρία είναι από την Αθανάτη με προορισμό το Ντιτρόιτ και οι άλοι δύο στον ξάδερφο Αντώνη Λαδά.

ΛΑΔΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του..


ΛΑΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Σάλλιαρης Γεώργιος 21-4-2006. Ο Γιάννης Λαδάς πήγε στην Αργεντίνα με το Καράβι, που έκανε ένα μήνα να φτάσει. Μάλωνε εδώ με τον πεθερό του Αλέξη Σάλιαρη, που είχε στην Μαλάτη ένα σπίτι διώροφο. Τον κυνήγησε τον Λαδά και πήγε στην Αμερική. Ο Λαδάς όμως τον άφησε πολλά παιδιά και με το αχ ουχ ο παππούς για να τα ζήσει, πέθανε. Τον έστειλε γράμμα η γυναίκα του ότι πέθανε ο παππούς και έτσι γύρισε πίσω, αλλιώς δεν γυρνούσε. Λένω την έλεγαν την γιαγιά. Η μάνα της Κατίνας Τσαλαβούρα, την είχε αδερφή την Λένω, ήταν Μπαντανούλου.


 ΛΑΔΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 18 Μαρτίου του 1910 37 χρόνων στον φίλο του Νικόλαο Γενιντονίου; (κάπως έτσι)

ΛΑΔΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ.  1η Μαίου του 1914 45 χρόνων στον ξάδερφό του Αντώνιο Λαδά , πήγαν μαζί με τον Θανάση Λαδά την ίδια μέρα.


ΛΕΤΣΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 22 Σεπτεμβρίου 1912 20 χρόνων μαζί με άλλους δύο από Αθανάτη στον Θεόδωρο Παπαλέτσο από την Αγιά, μάλλον καταγωγή και αυτός από Αθανάτη που ήταν ο ίδιος ή ο πατέρας του παπάς. Ο Θεόδωρος Παπαλέτσος πήγε με όλη την οικογένειά του στην Αμερική , η γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά του.


ΛΥΓΓΕΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΟΜΙΛΕΙ Ο ΕΓΓΟΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΓΓΕΡΗ, ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΛΥΓΓΕΡΗΣ






ΜΠΑΝΤΑΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του πήγε στον ξάδελφό του Ιωάννη Γκουντάρα στο Ντιτρόιτ στις 10 Απριλίου του 1920 και ήταν 29 χρόνων. Γράφει: His cousin Ioannin Ikotaran 193 Monroe ave Detroit Misch.


ΜΠΑΓΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 22 Φεβρουαρίου 1920 39 χρόνων;

 ΜΠΑΝΤΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Γεωργίου. Επέστρεψε.



ΜΠΑΝΤΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Νικολάου


Στη μέση της φωτογραφίας και όρθιος ο Γιάννης Μπαντάνης

ΜΠΑΤΣΙΚΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΜΠΑΤΣΙΚΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ:

Πασιάς Γεώργιος του Βασιλείου 19-7-95. Ο Γρηγόρης Μπάτσικας ήταν στην Αμερική αλλά τον σκότωσαν ή πέθανε περίπου στο 1920.  

ΜΠΑΤΣΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
 ο



ΜΠΕΛΙΑ ΜΑΡΙΓΩ Αδερφή του Γιώργου Μπελιά. Πήγαν στην Αμερική στις 20 Μαρτίου 1909

ΜΠΕΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ. Πήγαν με την αδερφή του στην Αμερική στις 20 Μαρτίου 1909.

Μπελιάς Αντώνιος του Στεφάνου 10-04-2010: Ο Γιώργος Μπελιάς είχε αδέρφια τους: Κώστα, Βασίλη, Στέφανο - τον πατέρα μου και Γιάννη. Ο Γιώργος ήταν μετανάστης στην Αργεντινή, έκανε μεγάλη περιουσία και τον δηλητηρίασε ο κουμπάρος του για να του πάρει την περιουσία του. Έστειλαν μερικά χρήματα ως αποζημίωση το 1963.

ΜΠΟΥΖΟΥΚΗΣ ΒΑΪΟΣ του Δημητρίου επέστρεψε με πολλά χρήματα.   Πήγε στις 16 Απριλίου το 1914 σε ηλικία 34 χρόνων. Στη σελίδα του Ellis Island από τα τριάντα άτομα είναι έξη από την Αγιά. Στην Αγιά, όπως μπορούμε να καταλάβουμε, έφτιαχναν τα δικαιολογητικά για να ταξιδέψουν.
Αριστερά είναι ο Μπουζούκης Βάιος και δεξιά ο κουνιάδος του Γκουντάρας Ιωάννης που πήγε στην Αμερική το 1910 .
  Τα τρία παιδιά είναι του Βάιου Μπουζούκη και της Χάιδως που είναι αριστερά ενώ στα δεξιά είναι η αδερφή της Αικατερίνη πριν ακόμα παντρευτεί με τον Τσιάπανο Σταύρο. Το παιδί με το βιβλίο είναι ο γιατρός Μπουζούκης Δημήτριος, δεξιά ο Μπουζούκης Γεώργιος ή Ζαμάνης και ο πιο μικρός είναι ο Γιάννης Μπουζούκης.

   Αυτή η φωτογραφία του 1916-1917 βγήκε στην Μελίβοια και στάλθηκε στην Αμερική όπου έγινε η πιο πάνω μεταμόρφωση και πάλι την έστειλαν στην Ελλάδα.


Σουβενίρ από Αμερική που έφερε ο Βάιος


ΝΤΙΝΤΙΝΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ από Αθανατη 22 Σεπτεμβρίου το 1912 38 χρόνων από Πειραιά μαζί του ακόμα δύο από Αθανάτη και δύο από την Αγιά.


ΝΤΙΝΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του σε ηλικία 19 χρόνων το 1910. Πήγε στις 9 Ιουνίου του 1910. Στη σελίδα αυτή υπάρχει ακόμη ένας από την Αθανάτη. Από Πειραιά έφυγαν.


ΠΑΠΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Πήγε στην Αμερική στις 29 Αυγούστου του 1912 σε ηλικία 19 χρόνων. Ήταν γιος του δημοδιδάσκαλου Βασίλη Παπαλεξανδρή, πήγε στην Αμερική παντρεύτηκε, δεν τεκνοποίησε και επέστρεψε στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι από την Αθανάτη πήγαν στον φίλο τους Παπαλεξανδρή Γιάννη.

ΠΑΠΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του


ΠΑΠΑΡΙΖΟΣ ΝΙΚΟΣ του… αδερφός του Βασίλη Παπαρίζου ή Ασβεστά.


ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του .. στις 05 Νοεμβρίου το 1908 σε ηλικία 28 χρόνων.


ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ πήγε 10 Νοεμβρίου 1910 32 χρόνων πήγε στο Γεώργιο Βλάχο


ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ πήγε το 1911 στις 23 Ιανουαρίου σε ηλικία 23 χρόνων, στον αδερφό της Στέφανο.


ΠΑΣΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.
    Πασιάς Δημήτριος του Ιωάνου 17-2-07. O Γιώργος Πασιάς του Δημητρίου ήταν παντρεμένος στην Αγιά, είχε παιδί τον Θανάση, υιοθετημένο, απ’ την Κουκουράβα, το πήρε ψυχοπαίδι που και αυτός πέθανε, είχε πάει ο Γιώργος στην Αμερική, έφκιασε χρήματα, πήρε οικόπεδο και έφτιασε σπίτι στην Αγιά. Κασσίδα λέγονταν η γυναίκα του.


ΠΕΝΙΚΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ.  Πέθανε στην Αργεντινή, αδερφός του Δημήτρη Πενίκη.

ΠΛΑΤΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του.. έπέστρεψε άφραγκος.

ΠΛΑΤΣΑΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ πήγε στις 22 Σεπτεμβρίου το 1912 σε ηλικία 25 χρόνων. Στη σελίδα είναι γραμμένοι τρεις από Αθανάτη και ένας από Αγιά.
Χαρατσής Νίκος του Κων/νου ή Λως ή Σφίνιος 17-7-95 ...: Ο Γκαντέμης έλιωσε στην δουλειά. Ο πατέρας του Γκουντάρα Βασίλη που λέγονταν Δημήτρης, πήγε στην Αμερική πριν το 1912, όταν τα τούρκικα σύνορα ήταν στον Τίρναβο και ορισμένοι μόλις έμαθαν ότι άνοιξε πόλεμο η Ελλάδα το 12, σηκώθηκαν και έφυγαν και ήρθαν εδώ να πολεμήσουν. Ο πατέρας του Βασίλη Πλατσά ο Κλεάνθης έφυγε απ’ την Αμερική το 22 και πήγε στην Μ. Ασία. Όταν έγινε ανακωχή και ήρθε εδώ πήγε στην Αγιά να πουλήσει στην λαϊκή, τον είδε ο χωροφύλακας που έκλωθε το τσιγάρο και τον πήγε στο αυτόφωρο. Κι έλεγε: "Αχ τι ήθελα και ερχόμουν εδώ και δεν καθόμουν στην Τουρκία, εκεί έπρεπε να κάτσω". Ήρθε και ένας Χατζής Χρήστος γιατί κινδύνευε η πατρίδα. Ήταν ο Ρέντζας στην Αμερική, Σακαρέτσιος Αριστείδης πήρε γίδια είχαν πέραση, Δαλδάς Νίκος, Μπαντάνης Νίκος, Παπαρίζος Νίκος αδερφός του Βασίλη Ασβεστά, Αντωνούλης ήταν πιο παλιά, Ράπτης Φίλιππος έμεινε Αμερική, Τσιοφλίκης Νίκος. Αυτού στην Αμερική ήταν εποχή που είχαν ανάγκη από εργατικά χέρια όπως και στην Γερμανία και Αυστραλία.



ΠΟΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του πήγε στις 22 Σεπτεμβρίου το 1912 σε ηλικία 21 χρόνων στη σελίδα από τα τριάντα άτομα τα έξη είναι από την Αθανάτη. Καλεσμένοι από τον Φίλιππο Ράπτη και από τον Παπαλεξανδρή.


ΡΑΠΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ από Αθανάτη στις 22 Σεπτεμβρίου το 1912 18 δέκαοχτώ χρόνων από πειραιά αριθμός στην κατάσταση 25 πήγε στον ξάδερφό του Φίλιππο Ράπτη, εφτά μαζί Αθανατιώτες στην κατάσταση που γράφει 212 Σεπτεμβρίου, από λάθος.
ΡΑΠΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Στις 31 Μαϊου του 1912 20 είκοσι χρόνων πήγε στον Δημήτριο Α. Ρίνγκα από Αγιά. Ο Ρίνγκας προσκάλεσε πολλούς στην Αμερική.

ΡΑΠΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ. Θείος του Βάϊου Ράπτη πέθανε στην Αμερική το 1962 περίπου. Αν κανείς μπορεί, ας ψάξει να δει τι απέγινε η περιουσία του, γιατί ήταν έτοιμος να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Φωτογ. 01-10-1949 OHIO ΑΜΕΡΙΚΗΣ

 Σταύρος Στεργιανόπουλος, Μαρία , η μεγάλη κόρη Κατίνα και η μικρή Φιλιππούλα που της έδωσαν το όνομα του Φίλιππα που ήταν στην Αμερική. Ο Σταύρος φοράει παλτό που του έστειλε ο Φίλιππας από την Αμερική ενώ η μαρία την παροδοσιακή Μελιβοιώτικη φορεσιά. Φωτογ. 1953


 Ο πατέρας του Φιλίππου Δημήτριος ή Τσιαούσης, με την κόρη του Μαρία.
..............................................................................

ΡΑΠΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ .. πήγε 28 Νοεμβρίου το 1910 σε ηλικία 19 χρόνων

ΡΕΝΤΖΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΡΗΝΓΑΣ ή ΡΗΓΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ στην σελίδα που πήγε ο Γκουντάρας Δημήτριος να τον επισκεφτεί. Σ’ αυτή τη σελίδα επισκέφτηκε κάποιος τον Φώτη Βλάχο. Aυτός αναφέρεται από τα Κανάλια Βόλου 46 χρόνων το 1914 άρα ήταν από πριν στην Αμερική και επέστρεψε πάλι καθόλου απίθανο να είχε καταγωγή από την Αθανάτη.


  
ΣΑΚΑΡΕΤΣΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ του .. πήγε στις 07 Ιουνίου το 1920 σε ηλικία 32 χρόνων.



 Ο Αριστείδης ήταν αδερφός από την Ακατερίνη Τσιάπανου σύζυγο του Γεωργίου Τσιάπανου ή Τζιόλα και πήγε στον ανιψιό του Γιώργου, τον Σταύρο Τσιάπανο του Αναστασίου, στην διεύθυνση: to his cousin Stavros Tsapanas 8v. 8th str. Holland Mich. Εδώ ο Σακαρέτσιος αναφέρεται να έχει τόπο κατοικίας την Λάρισα, που υπάρχει περίπτωση να έμεινε και εκεί εκείνη την εποχή. Με το ίδιο καράβι κατέβηκαν ένδεκα από την Λάρισα εκ των οποίων οι εφτά πήγαν σε διευθύνσεις χωριανών μας. Είχαν διεύθυνση προορισμού τον Γιάννη Γκουντάρα, τον Γιάννη Παπαλεξανδρή και τον Γιώργο Παπαλεξανδρή και ένας στον αδερφό του Δημήτρη Δαλδά.

ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΟΥ..... 25 Ιουλίου του 1915 25 χρόνων από Αθανάτη στην Αδερφή του , …. Γραμμένου


ΣΚΑΘΑΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του πήγε στις 9 Ιουνίου το 1910 σε ηλικία 24 χρόνων. Στη σελίδα υπάρχει ακόμη ένας από την Αθανάτη. Μαζί του ακόμη ένας από την Αθανάτη.


ΣΠΑΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ.
Πήγε στην Αμερική στις 23 Ιανουαρίου του 1911 33 ετών, από την Πάτρα έφυγε το καράβι. Στην ίδια σελίδα είναι και ο Παπαστεφάνου που πήγαινε στον αδερφό του. Στις 7 Ιουνίου του 1920 43 χρόνων, τώρα, πάλι από την Πάτρα πήγε στην Αμερική με διεύθυνση από Λάρισα για την διεύθυνση Γιάννη Γκουντάρα στο Ντιτρόϊτ. Στο ίδιο καράβι ήταν ένδεκα Λαρισαίοι, από αυτούς οι εφτά πήγαν σε διευθύνσεις χωριανών μας,- και όλοι τόπο καταγωγής την Λάρισα- όπως Γιάννη Γκουντάρα, Σταύρο Τσιάπανο, Γιάννης και Γιώργος Παπαλεξανδρής, Δαλδάς Δημήτριος. Στην ίδια σελίδα είναι και ο Παπαστεφάνου που πήγαινε στον αδερφό του και ο ίδιος είχε την διεύθυνση του Σ. Παπαστέφανου. Ο Δημήτρης δεν απόκτησε παιδιά.


ΣΠΑΧΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ Ήταν ο πεθερός του Γιώργου Μασούρα που είχε το περίπτερο στο χωριό, αδερφός του Δημήτρη. Πήγε στις 24 Σεπτέμβρη του 1910 σε ηλικία 24ετών, σε κάποιο φίλο του Νικολάου. Στη σελίδα, από τα τριάντα άτομα τα τρία είναι από την Αθανάτη, που όλοι τους είχαν διεύθυνση διαμονής κάποιον Νικολάου. Το καράβι μεταφοράς τους ήταν στην Πάτρα και μάλλον αυτός που έφτιαξε τα δικαιολογητικά έβαλε ψέφτικο όνομα γιατί μέχρι σήμερα δεν άκουσα να υπήρχε αυτό το επίθετο στο χωριό μας.


ΣΤΕΦΑΝΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Δημητρίου.
Επέστρεψε άφραγγος. Πήγε 16 Απριλίου το 1914 42 ετών. Στην κατάσταση από τα 30 ονόματα τα έξη είναι με διεύθυνση Αγιά. Πήγε στον Γιάννη Τσιρώνη. Ο γνωστός ως Γιάννης Συραγός είχε καταγωγή από τα χωριά του Βόλου και επειδή τη μάνα του την έλεγαν Συραγώ, που αυτό το όνομα υπάρχει στα χωριά του Βόλου εδώ μας φάνηκε παράξενο, και οι έχοντες το επίθετο Στεφανούλης, λέγονται Συραγαί.


ΣΤΕΦΑΝΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ.. αδερφός του Γιάννη έμεινε στην Αμερική. Πήγε 14 Μαϊου το 1914 σε ηλικία 36 ετών


ΤΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ  
 Πήγε 27 Δεκεμβρίου 1920 σε ηλικία 28 ετών στον ξάδερφό του Γιάννη Κολοβό στο Ντιτρόιτ.



ΤΣΙΑΠΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ή Τζιόλας.
Επέστρεψε άφραγγος. Πήγε στην Νότιο Αμερική- Αργεντινή. Πήγε στην Αμερική το 1917 σε ηλικία 33 ετών αλλά η διεύθυνση γράφει Tirnoron. Ο χρόνος που πήγε και η ηληκία του συμφωνούν.
ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Πήγε στην Αμερική στις 22 Σεπτεμβρίου του 1912 σε ηλικία 19 χρόνων από τον Πειραιά. Ονομάζεται John Tsironis. Στην κατάσταση με αριθμό εφτά αναφέρεται η 21 Σεπτεμβρίου. Πήγε στον Θεόδωρο Παπαλέτσο. Στην ίδια κατάσταση με αριθμό 2 πήγε Αθανατιώτης στον Γιώργο Ζιάκα. Στον αριθμό πέντε πήγε Αθανατιώτης στον Στέφανο Παπαστέφανο, Στον αριθμό Έξη Αθανατιώτης πήγε στον Γιώργο Cicaros, στον αριθμό 12 Αθανατιώτης πήγε στο …( δεν διαβάζεται), στον αριθμό είκοσι Αθανατιώτης πήγε στον Φίλιππο Ράπτη, στον αριθμό 25 Αθανατιώτης πήγε στον Φίλιππο Ράπτη σύνολο έξη Αθανατιώτες μαζί. Να ερευνηθεί ο Θεόδωρος Παπαλέτσος που αρκετοί πήγαν από αυτόν προσκεκλημένοι.



ΤΣΙΑΠΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του Αναστασίου.


Η φωτογραφία είναι βγαλμένη στις αρχές του 1920. Αριστερά ο Σταύρος Τσιάπανος και δεξιά η γυναίκα του Αικατερίνη Γκουντάρα του Γεωργίου. Τα φλουριά που φοράει τα αγόρασε ο αδερφός της Γιάννης Γκουντάρας, που έφερε πολλά χρήμματα από την Αμερική όπου εργαζόταν σε δυο δουλιές συγχρόνως για πολλά χρόνια.
Επέστρεψε με πολλά χρήματα. Κατασκεύασε την εκκλησία της Αγίας Κυριακής το 1924 -1925 περίπου. Προς τιμή του εορτάζει το εξωκλήσι και στις 14 Σεπτέμβρη, του Σταυρού. Κάλεσε πολλούς χωριανούς στην Αμερική.


ΤΣΙΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Πήγε στις 21 Σεπτεμβρίου του 1912 σε ηλικία 22 χρόνων Στην κατάσταση υπάρχουν εφτά χωριανοί και ένας από την Αγιά. Ο Φίλιππος Ράπτης ήταν στην Αμερική σ' αυτήν την ημερομηνία.


ΤΣΙΑΡΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ του...
Επέστρεψε και αγόρασε το σπίτι του Γιάννη Κύρκου όπου σήμερα μένει η Τζένη Τσιάρα


ΤΣΙΦΛΙΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Ιωάννου πήγε στις 27 Δεκεμβρίου το 1920 σε ηλικία 27 έτών. Πήγε στον ξάδερφό του Γιώργο Κομμάτη και τον σκότωσαν στην Αμερική το 1965 περίπου - έπαιζε χαρτιά και ζάρια.



ΤΣΙΝΤΣΙΡΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Δημητρίου. Πέθανε στην Αμερική - έπαιζε χαρτιά και ζάρια.




Δεύτερος από δεξιά καθιστός και με τα άσπρα μανίκια ο Οδυσσέας Τσιντζιράκος και δεξιά του ο αδερφός του Νικόλαος Τσιντζιράκος του Δημητρίου. Στο λιμάνι του Πειραιά με το πλοίο Θεμιστοκλής, τη μέρα αναχώρησης για Νέα Υόρκη, Φλεβάρης του 1920.


ΤΣΙΝΤΣΙΡΑΚΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ του Δημητρίου.

Οδυσσέας ΒάϊουΤσιντζιράκος: Ο παππούς μου Οδυσσέας πήγε στην Αμερική το 1920 σε ηληκία 31 ετών μαζί με τον αδερφό του Νίκο 26 ετών. Ο Νικόλας πέθανε στην Αμερική το 1958, ενώ ο Οδυσσέας ξαναγύρισε το 1970 (7 Ιουλίου)σε ηλικία 82 ετών, χωρίς στο μεσοδιάστημα των 50 και κάτι χρόνων να έχει επισκευτεί ξανά την Ελλάδα.



Δεύτερος από δεξιά καθιστός και με τα άσπρα μανίκια ο Οδυσσέας Τσιντζιράκος και δεξιά του ο αδερφός του Νικόλαος Τσιντζιράκος του Δημητρίου. Στο λιμάνι του Πειραιά με το πλοίο Θεμιστοκλής, τη μέρα αναχώρησης για Νέα Υόρκη, Φλεβάρης του 1920.


Ο Γραμμένος Νικόλαος αριστερά και δεξιά ο Οδυσσέας Τσιντζιράκος του Δημητρίου αρχές του 1960 στην Αμερική.
Οδυσσέας Β.Τσιντζιράκος: Ο παππούς μου Οδυσσέας πήγε στην Αμερική το 1920 σε ηλικία 31 ετών μαζί με τον αδερφό του Νίκο 26 ετών. Ο Νικόλας πέθανε στην Αμερική το 1958, ενώ ο Οδυσσέας ξαναγύρισε το 1970 (7 Ιουλίου)σε ηληκία 82 ετών, χωρίς στο μεσοδιάστημα των 50 και κάτι χρόνων να έχει επισκευτεί ξανά την Ελλάδα.

ΤΣΙΡΩΝΗΣ αδερφός του Ιωάννη έμεινε στην Αμερική, ή σκοτώθηκε στην Μ. Ασία;


ΧΑΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Χαρατσής Νίκος του Κων/νου ή Λως ή Σφίνιος 17-7-95 ... Ο Γκαντέμης έλιωσε στην δουλειά. Ο πατέρας του Γκουντάρα Βασίλη που λέγονταν Δημήτρης, πήγε στην Αμερική πριν το 1912, όταν τα τούρκικα σύνορα ήταν στον Τίρναβο και ορισμένοι μόλις έμαθαν ότι άνοιξε πόλεμο η Ελλάδα το 12, σηκώθηκαν και έφυγαν και ήρθαν εδώ να πολεμήσουν. Ο πατέρας του Βασίλη Πλατσά ο Κλεάνθης έφυγε απ’ την Αμερική το 22 και πήγε στην Μ. Ασία. Όταν έγινε ανακωχή και ήρθε εδώ πήγε στην Αγιά να πουλήσει στην λαϊκή, τον είδε ο χωροφύλακας που έκλωθε το τσιγάρο και τον πήγε στο αυτόφωρο. Κι έλεγε: "Αχ τι ήθελα και ερχόμουν εδώ και δεν καθόμουν στην Τουρκία, εκεί έπρεπε να κάτσω". Ήρθε και ένας Χατζής Χρήστος γιατί κινδύνευε η πατρίδα.

ΧΑΠΙΤΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ πήγε το 1912 στις 22 Σεπτέμβρη σε ηλικία 38 χρόνων στην ίδια σελίδα είναι γραμμένοι εφτά από την Αθανάτη και ένας από την Αγιά. Στις 16 Απρίλη του 1914 πήγε ένας με διεύθυνση Αγιά στον Χαπίτα.




Συνεχίζεται η συμπλήρωση της σελίδας και με φωτογραφίες αλλά και για την ζωή του καθενός.