Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

ΤΥΡΝΑ Ή ΕΛΑΤΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Ο καταγόμενος από την Τύρνα Βασίλειος Ευσταθίου του Αλεξίου.





























 Ευχαριστώ τον Φίλο Γρηγόρη Μπάκο που μου έστειλε τόσα και τόσα ιστορικά στοιχεία για να γνωρίζουμε και μεις την καταγωγή των οικογενειών μας από την Τύρνα Τρικάλων. Ο Γρηγόρης ψάχνοντας ιστορικά γεγονότα που αφορούν την περιοχή του, την Τύρνα η Ελάτη, διάβασε αυτά που γράφονται στο blog melivoia, μου τηλεφώνησε και μου έστειλε το παρακάτω γράμμα το οποίο και θα διαβάσετε.

ΛΙΓΑ ΑΠΟ Ν.Τ

Εδώ στην Μελίβοια την εποχή που ήρθαν από την Τύρνα ονομάζονταν Αθανάτου, ψάχνουμε να βρούμε ποιοι είναι οι ντόπιοι κάτοικοι και ακόμα δεν βρήκαμε κανέναν, εκεί μέχρι τώρα δώσαμε την μεγαλύτερη προσοχή, όλοι σχεδόν ήμαστε «Ξενοχωρίτες».
Η αλήθεια είναι ότι δεν θάθελα να ασχοληθώ τόσο αναλυτικά για την καταγωγή της κάθε οικογένειας που βρίσκεται στο χωριό μας γιατί θα πάρει πολύς χρόνος και νόμιζα ότι δεν θα βρισκόταν αρχή και τέλος, τώρα όμως την αρχή μου την έδωσε ο φίλος Γρηγόρης το τέλος, και αυτό, θα βρεθεί. Από την Τύρνα κατάγονται - απ’ ότι γνωρίζω μέχρι τώρα - οι έχοντες το επίθετο Ευσταθίου, οι έχοντες το επίθετο Πλάδας και με το επίθετο Αδαμούλης. Προφορικά απ’ ότι μου είπε ο Ευσταθίου Βασίλης που είναι και ο ιστορικός της περιοχής μας, γιατί γνωρίζει πάρα πολλά από τον πατέρα του Αλέξη που και ο πατέρας του ήταν ιστορικός, πράγματι έγινε κάποιο δικαστήριο στα Τρίκαλα και ζήτησαν την βοήθεια από χωριανούς σας, της Τύρνας. Ακόμα ότι επέστρεψαν στο χωριό τους, την Τύρνα αρκετοί αφού πούλησαν τα κτήματά τους στους Πλάδα, Αδαμούλη και Ευσταθίου γι’ αυτό ο Πλάδας βρέθηκε με πάρα πολλά χωράφια. Έφυγαν γιατί δεν τους έβαζαν να ψηφήσουν τους κοινοτικούς άρχοντες, τους έλεγαν «Ξενοχωρίτες»

Ότι γνωρίζω μέχρι τώρα τα παραθέτω, τα περισσότερα αργότερα, αλλά περιμένουμε να έρθετε στο χωριό μας να σας γνωρίσουμε από κοντά και να συλλέξετε όσες περισσότερες πληροφορίες θέλετε.


ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ 2-5-2005 ΣΕΛ 351

   Εμείς ήρθαμε από την Τύρνα που είναι στα Τρίκαλα, τότε περί το 1821. Τον Ευσταθίου τον έλεγαν Στάθη ή Ευστάθιο. Γιώργος ο προπάππος ο δικός μου και είχε αδερφό τον Γιάννη που πήγε σώγαμπρος στον Νάκα. Αυτός ο Στάθης πήγε για κυνήγι και σκοτώθηκε από άλλον κυνηγό επί τουρκοκρατίας στο Αμπελούδι, τον έθαψαν εκεί όπου υπάρχει περιοχή που λέγεται στο «μνήμα του Στάθη». Λαθραία τότε κυνηγούσαν και επειδή φοβούνταν μην το μάθουν οι Τούρκοι, τον έθαψαν εκεί.
Αδαμούλης Λεωνίδας,17-2-2007

Λεωνίδας: Ο Γιώργος Αδαμούλης ήρθε από την Τύρνα Τρικάλων μαζί με τον Πλάδα. Η Προγιαγιά μου ήταν απ την Ζαγορά, Γαρουφαλιά λέγονταν. Του παππού μου Λεωνίδα η γυναίκα είναι απ τους Κουβαραίους εκεί στη Αλευριά. Τον προπάππου μου αυτόν τον έλεγαν Γιώργο, απ την Τύρνα έφερνε ξυλεία με τον Πλάδα, τα έβαζαν στο ποτάμι και τα έφταναν στον Ομόλιο. Ήταν ένας Αδάμος Γιώργος που αργότερα ονομάστηκε Αδαμούλης και ήταν ξαδέρφια με τον Πλάδα και ήρθαν εδώ στο Λασποχώρι (Ομόλιο δίπλα από τις εκβολές του Πηνειού ποταμού) από κει στην Καρίτσα και από την Καρίτσα στην Αθανάτη, γι’ αυτό και Καρτσιώτης ονομάζεται. Τον είχε η Μαντάμο πρωτοπαλίκαρο. Με την Μαντάμο ήμαστε κουμπαριά αυτή βάφτισε όλα τα παιδιά, τον πατέρα μου και τους άλλους (Η Μαντάμο είχε νοικιασμένα τα χωράφια του μοναστηριού Ιωάννης ο Θεολόγος). Ήταν πρωτοπαλίκαρο εδώ στα μαντριά της Μαντάμος. Πάαινα εκεί στο σπίτι της Μαντάμος στο Μεταξοχώρι ήταν και η φωγογραφία του Προπάππου μου με το φέσι με τα μουστάκια. Με το ποτάμι κουβαλούσαν τα ξύλα εδώ κάτω μετά έγινε Αδαμούλης.

Aπό την Τύρνα Τρικάλων στην Αθανάτη της Λάρισας.





Κυριακή, 31 Ιανουάριου 2010, 22:01



Προς:



nikostsintsirakos@yahoo.
<><><><>
Αγαπητέ Νίκο Τσιντσιράκο, γειά σου.
Χάρηκα που σε γνώρισα, έστω και τηλεφωνικά. ΄Οσο για τους κατοίκους της Τύρνας που ήρθαν στην Αθανάτη, σου γνωρίζω τα εξής στοιχεία:
Τό 1823 η Τύρνα καταστράφηκε δύο φορές από τους τούρκους . (Προφανώς θέλανε να καταστρέψουν τον Καραισκάκη στα Αγραφα και τον Στουρνάρα στον Ασπροπόταμο.)
α)Tον Απρίλιο του 1823 την έκαψε ο Σελιχτάρ Μπόδας με 4000 τουρκαλβανούς.
β)Tον Ιούλιο του 1823 την ρήμαξε πάλι ο Μουσταή πασάς με 5000 τουρκαλβανούς.

Ετσι οι κάτοικοι της Τύρνας τον Αύγουστο του 1823, βρέθηκαν μπροστά σε μεγάλη απελπισία και πολλοί κάτοικοι πήραν την απόφαση να αναζητήσουν καλύτερη τύχη.
Τότε μία ομάδα τράβηξε δυτικά κατά το Ξηρόμερο, έχοντας αρχηγό τον Τζάλα και η άλλη ήρθε στην Αθανάτη, έχοντας αρχηγό το Θύμνιο Αγνάτο .
Οι κάτοικοι της Αθανάτης τους καλοδέχτηκαν και καθώς οι τυρνιώτες γνώριζαν από κτηνοτροφία και ζώα ασχολήθηκαν με αντίστοιχες εργασίες..
Δεν έχω πολλά στοιχεία για τα επώνυμα αυτών που ήρθαν και του πόσοι ήταν.
Παραθέτω μερικές μαρτυρίες που κυκλοφορούν για τους τυρνιώτες της Αθανάτης.
α)Μαρτυρία του Μπάκου Γεωργίου του Γρηγορίου
Κατά τον πόλεμο του 1940, βρέθηκε στο κέντρο επιστράτευσης, στον Πλατύκαμπο της Λάρισας και εκεί συζητώντας με κάποιον κάτοικο της Αθανάτης έμαθε ότι ο Ζήσης ο Πλάλας ή Πδάλας (με καταγωγή από την Τύρνα ) είχε προβλήματα υγείας .
β)Μαρτυρία Στέφου Ζάχου
Ο Ζήσης Πδάλας ή Πλάλας επισκέφθηκε κάποτε την Τύρνα και ζήτησε από τον Αναγνώστη τον Τσιμπώνη να έρθει ως μάρτυρας σε κάποια δίκη που είχε. Πράγματι, ο Αναγνώστης Τσιμπώνης πήγε και ο Ζήσης αθωώθηκε .
Επίσης ο Στέφος Ζάχος συνάντησε κάποτε στο Κόκκινο Νερό, μια εγγονή του Ζήση Πδάλα, η οποία όμως δεν γνώριζε πολλά πράγματα και το μόνο που του είπε είναι, πως ο παππούς της ήταν καλός και πολύ ψηλός.
Κάποτε όμως σε ένα μνημόσυνο (περίπου 20 χρόνια μετά τον ερχομό τους) έγινε μια παρεξήγηση και ένας κάτοικος της Αθανάτης είπε: Nα φύγουν οι ξενοχωρίτες ...
Μία μερίδα ανθρώπων από την Τύρνα το θεώρησε αυτό βαριά προσβολή και μάζεψε ότι είχε και δεν είχε και επέστρεψε στην Τύρνα.
Μια αδελφή του Μήτρου Ζάχου επέστρεψε μετά από δύο χρόνια

Έμειναν όμως στην Αθανάτη αρκετοί απο την Τύρνα είτε γιατί είχαν παντρευτει εκεί είτε γιατί είχαν κάνει καλή οικονομική κατάσταση .

Αυτά έχω μέχρι στιγμής φίλε Νίκο να σου γράψω .

Περιμένω την απάντησή σου με όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία .


Φιλικά


Μπάκος Γρηγόριος.



ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ................Με νέα στοιχεία από την Τύρνα