Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

email nikostsintsirakos@yahoo.gr


Περδίκης Βάϊος 05-03-05








































Ο ΒΑΪΟΣ ΠΕΡΔΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΗ, είπαν αρκετές ιστορίες και οι δύο.
Απόκριες

   Στις αποκριές, το Σάββατο βράδυ πάαιναν τα καρναβάλια από σπίτ’ σε σπιτ’ έπιναν και χόρευαν και τους κερνούσαν χαλβάδες. Την Καθαρά Δευτέρα καθομάσταν στην πλατεία αϊ Νικόλα καταή στο χώμα. Έπαιζαν όλα τα όργανα μαζί και γίνονταν διπλός χορός. Μας άπλωνε το φουστάνι η μάνα μας και καθομάσταν καταΐ. Οι γυναίκες είχαν 2-3 φούστες την μια παν στην άλλη. Πάει ο Μήτσιος ο Μπλαντός να κατ’ρήσ’, εκεί που έπαιζε στην πλατεία, σε μια γωνία και με τη βιά που είχε ξέχασε να κουμπωθεί μπροστά. Ο πατέρας του, Γιάννης, βαρούσε με το κλαρίνο - ήμασταν παιδιά εμείς. Παππού.., λέμε, την Γκαραγκούνα παίξε. Ο Μήτσιος ξεκούμποτος, ούτε βρακί είχε, και ο πατέρας του έπαιζε το κλαρίνο και τραγουδούσε: κουμπώς Δημήτρημ’ κουμπώς, αλλά ο Μήτσιος δεν καταλάβαινε, έπαιζε το βιολί του, δεν πέρν’ φουτιά, έλεγε ο πατέρας του.



Στην πλατεία του χωριού στην δεκαετία του 1970. Οι γυναίκες πάντα μπροστά στις γιορτές.
.................................................................................................
ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 1950. ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 1900
.................................................................................................................

ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 1950. ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 1900





    Ο Στέργιος Μούμος με το βιολί, από τους πρώτους που πήρε μικροφωνική εγκατάσταση το 1957, η αξία της όσο χρειαζόταν να φτιάξει κανείς ένα σπίτι. Με την ορχήστρα του έδωνε το παρόν την Καθαρή Δευτέρα στην πλατεία,. Εδώ, έξω από το καφενείο του Παναγιώτη Μπάτσικα στο Κόκκινο Νερό με τον Σταύρο Ευθυμίου που παίζει το κλαρίνο και τον Βασίλη Λυγγέρη.













































   Ο Μάκης Ζιούρκας του Γεωργίου, ο τελευταίος καρναβαλιστής, μετά απ' αυτόν σταμάτησε το καρναβάλι στην Μελίβοια.









































Ο Λυγγέρης Βασίλης είναι ο Αρκουδιάρης και ο Λεωνίδας Αδαμούλης η αρκούδα.

   Σε επισκέψεις στα καφενεία. Στην εποχή του 1970 και 1980 έπρεπε ο καθένας να κλείσει τραπέζι στα καφενεία ένα μήνα νωρίτερα. Σήμερα (2012) είαναι όλα άδεια.


Ξαπλωμένος ο Γιάννης Ανδρίτσιος ή Γκαραμπλής  και γιατρός ο Γιάννης Ρήγας. Όρθιοι Γάννης Λαδάς, Αντώνης Σπυρούλης, Ρήγας Δημήτρης, και Κανδυλάρης Γεώργιος ή Μπέμπης.








































































Γκουντάρας Μόσχος και Λάκης Γκουντάρας. Φωτογραφία του 1965.





























Ο Λεωνίδας Αδαμούλης. Φωτογραφία 1983

Μπαντάνης Βασίλειος, Κανδυλάρης Βασίλειος
Μούμος Στέργιος 16-2-2007 ΑΠΟΚΡΙΕΣ
   Ο Γιώργος ο Αμερικάνος με τον ταμπουρά, ή Γιώργος Βαλάρης που έμεινε εδώ κάτω στον Κούκουρδα έκανε τον γύφτο τις αποκριές, είχαμε και τον Γιώργο Κανδυλάρη ή Μπέμπη με τον ταμπουρά. Ήταν ο Δημολιός Κανδυλάρης, Γιάννης Σουγιάννης ή Αγγλογάλος, ο Μιλτιάδης Σουγιάννης ή Μπριάμ’ς αδέρφια, η Γλυκιά του Γιάννη Κανδυλάρη, η Μαρία που ήταν γυναίκα του Κολιού και τη λέγαμε και Βασιλειάδου γιατί έλεγε πολλά χιουμοριστικά, ήταν και ο Κουτζιαμάνης (Βούρτουρας), ο πατέρας
του Γιάννη Βούρτουρα, αργότερα και ο Τσίλ’ς ο Καντλάρ’ς. Εκείνη τη χρονιά είπε η γυναίκα του Βαλάρη να μην πααίνει στις αποκριές ο άντρας της, να μη γίνει καρναβάλι γιατί τον έφτιαχναν ούλου ένα γύφτο και τον Μπέμπη τον έφτιαχναν γιατρό. Αφού μαζεύτηκαν μερικά άτομα με το μπουκάλι τσίπουρο στο χέρι γύριζαν στην γειτονιά. Ήταν πολύ φτωχός ο Βαλάρης και απ’ την φτώχεια την πολλή που είχε και για να ξεχωρίσει γιατί ήταν πολλοί με το όνομα Γιώργος Βαλάρης, βαφτίσθηκε Αμερικάνος. Ο γιος του ο Στέφανος είναι στον Καναδά έχει 30 χρόνια, ήρθε πρόπερσι, ανώ τον Στέφανο Γκαλιάκη και τον Κώστα Μπουζούκη τους είχε γαμπρούς στις κόρες του, τώρα έγινε ο γιος Αμερικάνος.
   Εμείς ετοιμάσκαμε, εσύ πότε θα ρθεις; είπαν τον Αμερικάνο. Ο Αγγλογάλος είχε στην μέση νεροκόλουκθα κομμένα,στάμνες και βάλτο, ή λάσπη, ρίγανη είχε και στάμνες και έλεγε «βάλτου, ρίγαν’ κι σταμνιά»
Ο Αμερικάνος ήταν κάθε χρόνο γύφτος ντυμένος μι κόσκινα και σίτες, ο Μπέμπης όπως πάντα γιατρός. Ξ’πολτ’ στου νυχ’ ήταν όλοι. Ά, ρε Γιώργου, που είσαι; δεν ετοιμάσκεις ακόμα; Δεν έρχεται φέτος, λέει η γυναίκα του. Γιατί δεν έρχεσαι αφού κάθε χρόνο ήμαστε παρέα, είπε ο Μπέμπης. Στο καρναβάλι, ο υπ’ αριθμόν ένα ήταν ο Κούκουρδας, όλοι περίμεναν να βγει ο Κούκουρδας στον άγινκόλα. Τι, ουλουένα τον φκιάνιτι γύφτου φτιάξτε τον και μια χρουνιά γιατρό, μοναχά τουν Μπέμπη έχιτι γιατρό, είπε η γυναίκα του στους άλλους. Να, να σι δώσου τα εργαλεία να σι φτιάσουμε γιατρό, ξέρ’ς από γιατρός εσύ; Εγώ στα παραδίνω ούλα, είπε ο Μπέμπης. Είχε ένα πουκάμισο άσπρο και κανα δυο καρούλια στ’ αυτιά. Καλά λες δεν ξέρω, είπε ο Αμερικάνος. Εγώ ξέρω και ξεγεννώ ξερ’ς εσύ; Α, καλά λες δεν ξέρω ας είναι και γύφτος. Και έτσι, πάλι το Γιώργο γύφτο τον έφτιαξαν.



























Βαλάρης θωμάς , Ρήγας Νίκος



























Η ΖΩΗ ΓΚΑΜΠΡΑΝΗ



  Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μελίβοιας διοργάνωσε τα Καλλιστεία του 1982.  Η  καλλίτερη χρονιά για το καρναβάλι της Μελίβοιας. Στο Σύλλογο ήταν ο Θωμάς Βαλάρης, ο πολύ εργατικός δάσκαλος Βάϊος Τσίνας, ο Δημοσθένης Γκουντάρας, ο Θανάσης Παπαρίζος.
.........................................................................


Ο ΒΑΪΟΣ ΜΠΟΥΖΟΥΚΗΣ ΣΤΑ ΚΑΛΙΣΤΕΙΑ ΤΟΥ 1982.

   Βάιος Ράπτης του Μιλτιάδη, Ανδρίτσιος Γιάννης Γεωργίου ή Γκαραμπλής, Ανδρίτσιος Στέφανος Γεωργίου ή Ζακατιάρης, στην εποχή του 80






Τέλος του 1960. Ο Βασίλης Παπαρίζος ντυμένος Αστυνομικός με την σύζυγό του Βασιλική.




















ΣΤΗΝ ΑΛΕΥΡΙΑ



























]



Το Σαββατόβραδο πήγαιναν στα σπίτια που είχαν αρραβωνιασμένους, και έτρωγαν χαλβά, ύστερα στα καφενεία για χορό, στην δεκαετία του 1980.





































  









Μουτζουρομένοι με το κάρβουνο κατεβαίνουν στην πλατεία.  Η ίδια φωτογραφία βρίσκεται αναρτημένη από τον Θάνο Αργύρη στο ΜELIVOIA , ο ίδιος λέει ότι στην φωτογραφία είναι ο Λυγγέρης Βασίλειος και ο Γιώργος Ανδρίτσιος του Στεφάνου, μάλλον, γιατί έχει μεγάλα πόδια.


Ο Δημήτρης Ρήγας του Ιωάννου ντυμένος νύφη και ο Γιάννης Λαδάς παπάς. Φωτογραφία 1972



 Ευθυμιάδης Μιλτιάδης Κιμ. και Στέργιος Στεργιανόπουλος Στ.

 Ευθυμιάδης Μιλτιάδης Κιμ. και Στέργιος Στεργιανόπουλος Στ.
.








































    











Στην πλατεία όπου περιμένουν τους Κουκουρδίσιους. Από αρ. Αντώνης Περδίκης, Γαλανούλης Βασίλειος, Βαλάρης θωμάς, Γαλλιώτας Γεώργιος.


Γήγας Ι. Δημήτριος.

Γιάννης Γήγας του Βασιλείου και Λυγγέρης Βασίλειος.
.....................................................



























Στην πλατεία για μια αναμνηστική φωτογραφία


Δεξιά ο Δημήτρης Ρήγας ντυμένος γριά'
......................................................

.
Χατζής Ι., Πασιάς Γ., Ράπτης Θεόδωρος, Ράπτης Αντώνιος, Κελεπούρης Ι. , Μπουζούκης Σ., Πασιάς Σ. Βαλάρης Αν. Φωτογραφία του '80.
..................................................







































Όλλοι περίμεναν τις απόκριες.
Ο Γιάννης Λαδάς Ντυμένος νύφη.



Η Κούλα Κελλάρη
Ο Δημήτρης Ρήγας