Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Η ΚΑΡΠΟΠΤΩΣΗ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΚΑΡΠΙΑ



Η ΚΑΡΠΟΠΤΩΣΗ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΚΑΡΠΙΑ















































































Πέρασαν εκείνα τα χρόνια που έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα.


   Την παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010 οι συζητήσεις στα καφενεία της Μελίβοιας και περισσότερο της Σωτηρίτσας ήταν για την αποζημίωση από την καρπόπτωση στις ελιές κατά το 2009. Η παραγωγή της ελιάς για τους κατοίκους της Μελίβοιας δίνει το 50% του ετήσιου εισοδήματος. Από το 2003 όπως λένε οι έμπειροι παραγωγοί της Μελίβοιας άρχισε το εισόδημα από την ελιά να μειώνεται λόγω της καρπόπτωσης. Δεν είναι εξακριβωμένο ακόμη σε τι οφείλεται αυτή η καρπόπτωση, αλλά οι τοπικοί ιδιώτες γεωπόνοι στην Αγιά, λένε ότι οφείλεται στην Μεσογειακή μύγα που τρώει το κοτσιάνι της ελιάς και αυτή πέφτει. Πάντα ο καρπός της ελιάς λόγω του πυρηνοτρίτη έπεφτε σε ποσοστό 1 έως 5% από το τέλος του Αυγούστου. Τώρα ο καρπός αρχίζει να πέφτει από τον Ιούλιο και μέχρι να αρχίσουν να μαζεύουν στις 15-20 Νοέμβρη δεν έχει μείνει καμία ελιά πάνω στο δέντρο. Όσοι εφέτος θέλησαν να μαζέψουν ελιές μετά τις 20 Νοέμβρη δεν βρήκαν καμμία γιατί όλες έπεσαν και σάπισαν, ενώ όσοι ξεκίνησαν λίγο νωρίτερα τις μάζεψαν όλες από κάτω, γιατί πάνω στο δέντρο δεν υπήρχε καμμία. Άλλοι γεωπόνοι λενε ότι έχουν αρρωστήσει τα δέντρα και πρέπει να ψεκάζονται πιο τακτικά με χαλκούχα σκευάσματα, χωρίς όμως να γνωρίζουν ποια είναι η αρρώστια, και ότι το φαινόμενο της καρπόπτωσης θα συνεχιστεί για άλλα τέσσερα χρόνια μέχρι που να συνέλθουν τα δέντρα. Η ζημιά στη Σωτηρίτσα που το 80% του εισοδήματός τους είναι η ελιά έφθασε το 95%. Απ’ όλα αυτά μπορεί να καταλάβει κανείς ότι η επερώτηση του βουλευτού και μάλιστα της συμπολίτευσης, είχε αληθή στοιχεία και δεν ήταν ψεύτικη, είναι τίμιος άνθρωπος και ο καρπός που έπεφτε από το δέντρο ήταν ελιές και όχι κοτρώνια, καλά βλέπουμε, δεν ήμαστε γκαβοί.
Έφυγε ο Κατσαρός απ’ τον ΕΛΓΑ και μας λένε την καρπόπτωση ακαρπία, αν ήταν αυτός στον ΕΛΓΑ δεν θα γινόταν αυτή η "νοθεία", είπε κάποιος της παρέας, γιατί περί "νοθείας" πρόκειται και συμφώνησαν τα είκοσι περίπου άτομα που ήταν στο καφενείο.
Κάποιο λάθος πρέπει να έγινε, δεν γίνεται αυτό, το να βαφτίζεται η καρπόπτωση ακαρπία, απάντησε κάποιος άλλος της παρέας.