Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Ο ΜΟΝΑΧΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΟΡΔΙΛΑΣ Ο ΔΙΟΝΥΣΙΑΤΗΣ




ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΟΡΔΙΛΑΣ Ο ΔΙΟΝΥΣΙΑΤΗΣ



































ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΟΡΔΙΛΑΣ Ο ΔΙΟΝΥΣΙΑΤΗΣ




Ο Βασίλης Ευσταθίου του Αλεξίου με τον Όθωνα Κορδίλα το 1960 στο Άγιο Όρος





































   Το βιβλίο του χωριανού Λάζαρου μοναχού Διονυσιάτη που δεν πρέπει να απουσιάζει από κανένα σπίτι χωριανού μας όπου κι αν βρίσκεται στη γη.








































Ιεροσφράγιστη βεβαίωση της Ιεράς Μονής, που ζήτησε και έλαβε ο Βασίλης Τσιντσιράκος.
































Μπροστά στην Μεγαλοπρεπή Μονή. Αν και δεν την επισκέφτηκα, πιστεύω ότι εκεί ζουν γνήσιοι Χριστιανοί.

   Από αρ. Βασ. Τσιντζιράκος του Οδυσσέα και Μπουζούκης Αλέξιος του Γεωργίου με την επίσκεψή τους στην ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ


Ο Γιώργος Πλατσάς του Ευαγγέλου με την επίσκεψή του στην ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ



   Στην Μονή υπάρχει ψηφιδωτό, δωρεά χωριανών μας, έργο που φιλοτέχνησε ο Βασ. Τσιντσιράκος.





ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟ 1960


  Το βιβλίο ΜΕΛΙΒΟΙΑ- ΑΘΑΝΑΤΗ του Τάκη Γιαν. Καρδάρα έκδοση 1986 αναφέρει τα παρακάτω:


   Μία άλλη εκκλησιαστική φυσιογνωμία για την οποία θα πρέπει να σεμνύνονται οι Θανατιώτες, είναι ο μοναχός Λάζαρος Κορδίλας (Διονυσιάτης) ο οποίος για πολλούς είναι άγνωστος.
Γι’ αυτόν έγραψαν πολλοί, και συγκαταλέγεται μεταξύ των συγχρόνων αγιορείτικων μορφών.

Από το περιοδικό «Ο όσιος Γρηγόριος» (Γ' έκδοση της Ιεράς Μονής Γρηγορίου, έτους 1984, αριθ. 9), παραθέτω σχετικό σχόλιο.

Ο πατήρ Λάζαρος Κορδίλας (Διονυσιάτης) σπάνια μορφή - υπόδειγμα νηπτικού μοναχού, γεννήθηκε στο χωριό Αθανάτη Λαρίσης το 1892. Δεκαεννέα μόλις ετών ανέρχεται στον ιερότατο Άθωνα, για να επιδοθεί σε ασκητικούς αγώνες με ασυνήθιστη βία έως θανάτου.

Εργάστηκε ακούραστα σε πολλά διακονήματα της μετανοίας του. Διέπρεψε κυρίως ως τυπικάρης, βιβλιοθηκάριος και νοσοκόμος. Η τάξη της εκκλησίας, η επιμέλεια της βιβλιοθήκης, η φροντίδα των ασθενών απέδωσαν στον καιρό τους καρπούς της υπακοής.
Μοναχός ταλαντούχος, δυνατός στη θέληση, ταπεινός στο φρόνημα, νεκρός στο θέλημα, βιαστής στον αγώνα, σοφός και συνετός, αναδεί­χθηκε μυστικός εργάτης της νοερός προσευχής, έμψυχη όντως στήλη και σιωπηλό κήρυγμα. Ως το τέλος της ζωής του πουθενά δε φανέρωσε τις πνευματικές του αδολεσχίες και τις καρδιακές αναβάσεις. Γι’ αυτό θ' ακούσεις από τους συνασκητές του τα λόγια στερεότυπα: Ησυχαστικός, σιωπηλός, ταπεινός, υπάκουος, απλός, καλός μοναχός.


Στις 24 Δεκεμβρίου 1974, παραμονή της κατά σάρκα γεννήσεως του Σωτήρος, ο μακαριστός γέρο-Λάζαρος αναγεννήθηκε μέσα στην Εκκλη­σία των πρωτοτόκων. Έφυγε, αφήνοντας τα γήινα στους γήινους, και μεταβαίνοντας από την επίγεια παροικία στην ουράνια κατοικία. Εκεί πλέον επάξια «εύρε τόπον τω Κυρίω, σκήνωμα τω Θεώ Ιακώβ».


   Εκτός από το προσωπικό του παράδειγμα, άφησε μια τεράστια ιερή παρακαταθήκη στους μεταγενεστέρους: Τέσσερις ογκώδεις τόμους χειρόγραφα, διηγήσεις συγχρόνων του και πα­λαιών πατέρων της I. Μονής Διονυσίου. Με θυσία, με αγάπη, με «νοερά αίσθηση» θα 'λεγε ο Γρηγόριος ο Παλαμάς, συνέλεξε σαν μέλισσα το νέκταρ των θείων εμπειριών και σοφών διδαγμά­των από τον ανθώνα των οσίων Διονυσιατών γερόντων.


  Στη συνέχεια δημοσιεύουμε μικρό σταχυολόγημα από τον ακένωτο αυτό πλούτο. Ευχής έργον θα 'ναι τέτοιοι θησαυροί να βγουν στο φως, να φωτίσουν και να οδηγήσουν πολλές ψυχές στης θεογνωσίας το φως.


Μακαριστέ γέρο-Λάζαρε, η ζωή σου μακαρία, η προσφορά σου μεγίστη, η μνήμη σου αιωνία.
Υ.Γ. Το επώνυμο Διονυσιάτης το έλαβε από τη Μονή Διονυσίου Αγίου όρους.

Ν.Τ. Τον Λάζαρο Κορδίλα στο χωριό μας τον γνώριζαν ως Όθωνα και εντελώς τυχαία παρουσιάζεται στο πιστοποιητικό της Ιεράς Μονής του Διονυσίου ως Κωνσταντίνος. Μάλλον θα είναι κάποιο λάθος της Μονής ή λάθος πιστοποιητικό προσκόμισε ο Όθωνας, γιατί πήγε κρυφά από τους γονείς του στο Άγιο Όρος και δεν ήθελε να τον ξαναβρούν, για να μην τον ενοχλούν. Εδώ παραθέτω τι μου είπαν οι Ευσταθίου Βασίλης και Μπουζούκης Στέφανος που γνωρίζουν αρκετά για τον Όθωνα Κορδίλα:




ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ 2-5-2005






























Ο Βασίλης Ευσταθίου


   Ο Όθωνας Κορδίλας πήγε για λίγο στην Αμερική, επέστρεψε και πήγε στο Άγιο Όρος δίνοντας τα λίγα χρήματα που είχε στο μοναστήρι. Στο μοναστήρι με φιλοξένησε το 1961. Με ξενάγησε και μ’ έδειξε πολλά πράγματα, ασκηταριά, βιβλιοθήκες και άλλα. Τον πατέρα του τον έλεγαν Στέφανο. Ο Λάζαρος Κορδίλας είχε αδέρφια τον Βασίλη, που ήταν ο μεγαλύτερος και είχε δύο κόρες με γαμπρούς τον Μπουζούκη Βασίλη ή Μουσίκο και τον Γιάννη Ευσταθίου ή Νάκα, τον Κλεάνθη που έμεινε στην Αμερική, τον Γιάννη που είχε παιδιά τον Παπαβασίλη και τον Στέφανο. Αυτός ο άνθρωπος όπως τον κατάλαβα, πίστεψε, πήγε για την ψυχή του, κάναμε πολλές συζητήσεις μαζί. Στο Άγιο Όρος ήταν ο Πασιάς ή Συμεών και ο Ρετζάνης ή Δανιήλ. Αυτός που πίστεψε πραγματικά στην θρησκεία ήταν ο Κορδίλας, στο μοναστήρι Διονυσίου, έγραφε και κάποιο βιβλίο, ήταν καλός.






Ο Βασίλης Ευσταθίου του Αλεξίου με τον Ρετζάνη-Βαλάρη Παναγιώτη ή Δανιήλ το 1960 στο Άγιο Όρος.



Στέφανος Μπουζούκης του Βασιλείου τηλεφωνικά 02/02/2010.




Ο Όθωνας Κορδίλας πήγε στην Αμερική και ύστερα στο Άγιο Όρος. Οι δικοί του τον έψαχναν στην Αμερική για χρόνια και νόμιζαν ότι χάθηκε. Είχε αδέρφια τον Βασίλη που ήταν ο παππούς μου από την μάνα μου, που είχε ακόμα ένα κορίτσι που πήρε τον Γιάννη Ευσταθίου ή Νάκα , και ένα γιο τον Στέφανο που τον πετάλωσαν οι Τούρκοι το 1922 στην Μικρά Ασία, τον Κλεάνθη που πέθανε στην Αμερική σε μεγάλη ηλικία από πάρκινσον, Την Χαρίκλεια που παντρεύτηκε τον γεωπόνο Μήτσιο Ευθυμιάδη ή Κουβαρά και τον Γιάννη που είχε παιδιά τον Στέφανο και τον Παπαβασίλη. Όταν μετά από χρόνια έμαθαν ότι βρίσκεται στο Άγιο Όρος πρώτος πήγε ο γαμπρός του, από την αδελφή του Μήτσιος Ευθυμιάδης. Ο Μήτσιος ονόμασε και ένα παιδί του Όθωνα, σε μνήμη του Όθωνα Κορδίλα που ήταν μέχρι τότε χαμένος στην Αμερική. Ο Όθωνας αφιέρωσε την λίγη περιουσία που του άνηκε στην αδερφή του Χαρίκλεια. Όταν ο μικρότερος αδερφός του Γιάννης εργαζόταν στα κτήματά του και έμενε στον Κίσσαβο, ένας λίκος του επιτέθηκε και τον δάγκωσε το πρόσωπό του. Μεταφέρθηκε στο Άγιο Όρος όπου τον περίθαλψε ο αδερφός του όθωνας.
N.T Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Όθωνας Κορδίλας βρίσκεται ακόμα όρθιο και είναι από τα λίγα παλιά του χωριού, έχοντας στο εσωτερικό του καταφύγιο. Εννοείται ότι, ότι του άνηκε δόθηκαν από τον πατέρα του, όταν ακόμα ζούσε, στην αδερφή του.





















































ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΦΩΤΟ Από ανατολικά






































Εδώ γεννήθηκε. Φωτογραφία από δυτικά.

Ν.Τ Η οικογένεια Κορδίλα, είναι μακρινοί συγγενείς με τους άλλους Κορδιλαίους που βρίσκονται στο κέντρο του χωριού. Είναι από τις πιο παλιές οικογένειες του χωριού. Το επίθετο Κορδίλας προέρχεται από τα κορδέλια που ήταν παπούτσια ιδίας κατασκευής ήταν δηλαδή κατασκευασταί παπουτσιών. Με τα χρήματα που είχαν κατασκέυασαν ένα αρκετά μεγάλο σπίτι, πριν το 1800 όπως η κατασκευή δείχνει, βέβαια ειδικοί μπορούν να το χρονολογήσουν. Το πρώτο σπίτι τους ήταν κάτω στου Πασιά στην κάτω άκρη του χωριού, αργότερα ήρθαν σ' αυτό το σημείο και λίγο αργότερα ο Αναγνώστης Κορδίλας έφτιασε το σπίτι στο κέντρο του χωριού, το 1874 όπως η επιγραφή γράφει.

ΚΟΡΔΙΛΑΣ ΟΘΩΝΑΣ του Στεφάνου και της Ζωής. Στο Ellis Island αναφέρεται ως Kardilas Othan. Πήγε στην Αμερική 09/ 06/1910 σε ηλικία 19 χρόνων με καράβι από τον Πειραιά. Στην κατάσταση με τριάντα ονόματα είναι δέκατος έβδομος και πήγε στον φίλο του Πέτρο Παπακωνσταντίνου. Στην 18η σειρά άλλος πάλι από την Αθανάτη που πήγε στον φίλο του Αστέριο Αναστασίου από το χωριό μας και αυτός. Στην 24η σειρά από την Αθανάτη στον αδερφό του Κωνσταντίνο Βενέτη. Στην 28η σειρά και άλλος από την Αθανάτη που πηγε στον φίλο του Αστέριο Αναστασίου. Και στην 29 σειρά πάλι από Αθανάτη που πήγε στον Κωνσταντίνο με δυσανάγνωστο επίθετο. Βλέπουμε στην κατάσταση από τα τριάντα ονόματα τα πέντε να κατάγονται από Αθανάτη. Μετά από ένα χρόνο επέστρεψε στν Ελλάδα και πήγε Μοναχός στο Άγιο όρος, εκεί που ήθελε να πάει.
Κορδίλας Ιωάννης του Βασιλείου 06/02/2011: Το 1971 επισκεύτηκα τον πατέρα Λάζαρο στο μοναστήρι. Ήταν χρόνια νοσοκόμος και αργότερα βιβλιοθηκονόμος. Είχαμε αλληλογραφία, και ένα γράμμα του έδωσε ο πατέρας μου στον Ντίνο Μιχόπουλο και ένα στον Δημήτρη Αγραφιώτη να γράψει την ιστορία του χωριού. Τα πιο πολλά τα έφαγαν τα ποντίκια που τα είχαμε στο συρτάρι στο παλιό σπίτι. Θα δώσω φωτογραφίες και γράμμα για το blog.
Ν.Τ. Η ιστορία του Λάζαρου Κορδίλα θα συνεχίζεται να γράφεται με διηγήσεις και άλλα.