Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Ο ΛΙΑΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΚΟΣΠΕΝΤΆΡΙ- ΑΠΟ ΓΑΛΛΟ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ




Ο ΛΙΑΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΚΟΣΠΕΝΤΆΡΙ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΓΑΛΛΟ

Ιωάννης Στεφ. Γάλλος, στον κήπο του σπιτιού του στην Κρήτη. Σ' όλους τους Μελιβοιώτες αρέσει η φύση, το πράσινο.
ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ BLOG, ΑΠΟ Ν.Τ
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΟΔΥΣΣΕΑ ΝΙΚ. ΤΣΙΝΤΣΙΡΑΚΟ

   Στο χωριό μας πολλοί ηλικιωμένοι ίσως θυμούνται την παρακάτω ιστορία:
Ο Κλεάνθης Ευσταθίου η Λιάρος καταγόταν από την Αγιά αλλά έμεινε στο χωριό μας. Ήταν τσαγκάρης αλλά και κλητήρας της κοινότητας, αγαπούσε όμως πολύ το τσίπρο. Σχεδόν κάθε βράδυ ερχόταν στο μαγαζί του παππού μου Δανίλη Γάλλου, στεκόταν όρθιος στην κάτω μεριά του πάγκου και παράγγελνε μισό «κοσπεντάρι». (τότε τα είδη μετρήσεως υγρών ήταν μεταλλικά, σε δράμια, σφραγισμένα από την Αστυνομία) Ο παππούς μου έπαιρνε το κοσπεντάρι, έβαζε σ αυτό μέχρι τη μέση τσίπρο και για να διαπιστώσει ότι ήταν το μισό το γύριζε προς το μέρος του μέχρι να φανεί ο πάτος του δοχείου και το υγρό να φτάσει στο χείλος του και έλεγε «πάλι μωρέ Κλιάνθη μ'σό; γιατί δεν παίρν’ς ολόκληρο!!» Αυτή η ερώτηση γινόταν γιατί ο Λιαρος πάντοτε έπινε δυο η τρία η και περισσότερα μισά μόνος του. Ο παππούς μου είτε επειδή δεν έβλεπε καλά είτε επειδή το ήθελε πάντοτε έβαζε παραπάνω τσίπρο στο μισό κοσπεντάρι του Λιάρου
  Μετά από πολλά ο Λιάρος άρχισε να λέει στα καφενεία ότι ξεγελάει τον παππού Δανίλη, που δεν βλέπει, και πάντοτε του βάζει περισσότερο τσίπρο στο μισό κοσπεντάρι που παραγγέλνει.
Ο Δανιήλ Γάλλος με την σύζυγό του Ελένη που έχει στην αγγαλιά της την μικρή παρασκευή, μητέρα του Γιάννη Γάλλου. Η παλαιότερη φωτογραφία στο melivoia.blog.
.......................................................................
   Ο παππούς έμαθε τα λεγόμενα του Λιάρου και στην πρώτη επίσκεψη του στην Αγιά πήγε στον τενεκετζή και του ζήτησε να του φτιάξει «μισό κοσπενταρι» μόλις το παρέλαβε πήγε στην Αστυνομία να του το σφραγίσουν και με το καθόλα νόμιμο μισό κοσπεντάρι «12,5 δράμια» γύρισε στο χωριό και το κρέμασε στη θέση που είχε και τα άλλα καραφάκια, πενηντάρια κτλ.
   Το ίδιο βράδυ να ο Λιάρος στη συνηθισμένη θέση του να παραγγέλνει το μσο κοσπεντάρι του. Ο παππούς τρίβοντας τα χέρια του, όπως συνήθιζε πάντοτε, τρέχει να εξυπηρετήσει τον πελάτη του λέγοντας «αμέσως Κλιάνθη έρχεται» και γεμίζοντας το μισό κοσπεντάρι το προσφέρει στο Λιάρο. Ο Λιάρος μόλις το είδε έμεινε ξερός αλλά μη χάνοντας το αστείρευτο χιούμορ που είχε λέει ξεκαρδισμένος στα γέλια: «Πάρτο πίσω παππού Δανίλη από τώρα και περά θα πίνω ολόκληρο».

(Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΛΕΑΝΘΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ Ή ΛΙΑΡΟΥ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ)
   Το μισό κοσπεντάρι από τότε έμεινε σχεδόν αχρησιμοποίητο αλλά όλοι το γνώριζαν με το όνομα «Λιάρος». Ίσως ακόμα να υπάρχει στο παλιό μαγαζί που τώρα είναι στην ιδιοκτησία της Χαρίκλειας Γάλλου και του συζύγου της Ρίζου Μασούρα.





Στο βίντεο η Χαρίκλεια Μασούρα μας ξεναγεί στο χώρο που έζησε  και είχε το μαγαζί ο Δανιήλ   Γάλλος, παππούς του Γιάννη Γάλλου.