Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ


ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ και το ΚΑΣΤΑΝΟ Ομιλητής, ο αναπληρωτής Καθηγητής δενδροκομίας του τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος κ. Νάνος Γεώργιος.

 Ν.Τ. Για πρώτη φορά στη Μελίβοια έγινε ομιλία πάνω στην καλλιέργεια και απόδοση της καστανιάς. Οι μέχρι τώρα συγκεντρώσεις γίνονταν για την καταπολέμηση της ασθένειας ή βακτήριο «Έλκους» της καστανιάς.
   Το γραφείο Ανάπτυξης Δήμου Αγιάς εν όψει της επίσκεψης του Αναπληρωτή Καθηγητή δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γεώργιου Νάνου στη Μελίβοια για την πτυχιακή εργασία φοιτήτριάς του, ζήτησε από τον κ. Νάνο να κάνει μια ανοιχτή ομιλία πάνω στην καλλιέργεια της καστανιάς.
  Στη συγκέντρωση, λίγα λόγια για την επίσκεψη του κ. Νάνου είπε ο πολιτικός προϊστάμενος του νεοσύστατου Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγιάς και γνώριμος του κ. Νάνου, Γεωπόνος Αντώνης Μαυρογιάννης. Το Γ.Γ.Α. έχει, κυρίως, ενημερωτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα πάνω στις γεωργικές εφαρμογές, ενώ παρακολουθεί τα γεωργικά αναπτυξιακά προγράμματα και το αστικό πράσινο του Δήμου. Στο Δήμο Αγιάς βρίσκονται σήμερα τρεις γεωπόνοι: Ο Δημήτρης Γκαλιάκης του Αντωνίου, χωριανός μας, από τον πρώην Δήμο Μελίβοιας, ο Παπακώστας Δημήτρης από τον πρώην Δήμο Ευρυμενών και η Κατσίκα Ελένη από τον πρώην Δήμο Αγιάς.
  Ακολούθως πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μελίβοιας Μπελιάς Αθανάσιος, που προσπάθησε και συγκέντρωσε τους περισσότερους παραγωγούς για να ακούσουν την ομιλία και να συμπληρώσουν τις γνώσεις τους σχετικά με την καλλιέργεια, λίπανση και γενικά για την καστανιά και το κάστανο. Ο πρόεδρος, είχε ετοιμάσει και αναψυκτικά για όλους τους παρευρισκόμενους.
   Αλλά και η αναφορά του γεωπόνου του Γραφείου Γεωργικής ανάπτυξης του Δήμου Αγιάς και χωριανού μας, Δημήτρη Γκαλιάκη για την καστανιά, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Πιστεύω ότι ο Δ. Γκαλιάκης και το Γραφείο Ανάπτυξης του Δήμου θα ασχοληθεί ακόμη περισσότερο με την καλλιέργεια της καστανιάς, για να μας βοηθήσει όλους ούτως ώστε να μπορούμε να παράγουμε καλής ποιότητας κάστανου αλλά και να βρεθεί χώρος διάθεσης του προϊόντος.
  Ο καθηγητής έδωσε στο Γ.Γ.Α του Δήμου, έντυπο υλικό το οποίο και θα μοιραστεί στους καστανοπαραγωγούς του Δήμου Αγιάς και είναι γραμμένο στην σελίδα αυτή, που μπορεί ο καθένας να διαβάσει.
   Ακόμη μπορείτε να παρακολουθήσετε βιντεοσκοπημένα τμήματα της ομιλίας του. Ο Γεώργιος Νάνος ενώ συνομιλεί με τον συστηματικό αγρότη, Αντώνη Γκαλιάκη.

Μαυρογιάννης Αντώνιος

Μπελιάς Αθανάσιος
Γκαλιάκης Δημήτριος


ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΕΑ.


ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΑΓΙΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΛΙΑΣ


ΜΕΡΙΚΑ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΣΤΑΝΙΑ
ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΝΑΝΟ
Α. Καλλιέργεια καστανιάς
Είδη που καλλιεργούνται: Castanea sativa (Ευρωπαϊκή), C. dentata (Αμερικάνικη), C. mollissima (Κινέζικη), C. crenata (Ιαπωνική). Μαρόνιες: 1 κάστανο/κασίδα (C. sativa)
Βοτανική: Έως 30 μέτρα ύψος, αλλά ασιατικά πολύ μικρότερα. Απαιτεί σταυρεπικονίαση. Έδαφος καλοστραγγιζόμενο, όχι ασβέστιο και pH 4,5-6,5. Υβρίδια με ασιατικές και σε χαμηλά υψόμετρα αλλά γόνιμο έδαφος. Άνθιση το Μάιο, αρσενικά και θυληκά άνθη στον ίδιο βλαστό της παρούσας χρονιάς, αυτόστειρο, επικονίαση με έντομα και άνεμο. Απαιτεί επικονιαστή.
Πολλαπλασιασμός: είτε με επιτραπέζιο αγγλικό εγκεντρισμό (whip-and-tongue) είτε με ενοφθαλμισμό πλακίτη νωρίς το καλοκαίρι και εμβολιοφόρους από ψυγείο. Καλές ποικιλίες στην Ελλάδα και κόσμο: Marsol, Early Migoule (και οι 2 υβρίδια C. crenata * C. sativa).
Οικονομική Αξία: Σαν καρπός, ξυλεία, πάσσαλοι και τανίνη δερμάτων. Καλλιεργούμενος καστανεώνας ηλικίας 10 ετών και άνω περίπου 500 κιλά κάστανα το στρέμμα. Απαραίτητα: λίπανση, άρδευση (κύρια Αύγουστο - Σεπτέμβριο), κλάδεμα, αντιμετώπιση ζιζανίων, 1-2 ψεκασμούς (για καρπόκαψα και βαλανίσκο) και συγκομιδή από το έδαφος κάθε 2 ημέρες την περίοδο ωρίμανσης. Οι αγρότες επιδοτούνται για εγκατάσταση καστανιάς για καρπό ή σαν δασικό.
Παρούσα κατάσταση στον κόσμο
Σύνολο 550000 τόννοι, κύρια στην Άπω Ανατολή και Μεσόγειο. Ζήτηση στην Ευρώπη και Β. Αμερική υψηλότερη της παραγωγής. Τιμή ικανοποιητική. Ελλάδα 12000 τόνους, εισαγωγές άλλους 6000 τόνους. Πώληση για ψήσιμο ή βράσιμο (χαμηλή τιμή), λίγα για μεταποίηση (υψηλή τιμή).
Β. Αμερική: τα δάση καστανιάς εξοντώθηκαν από δύο μύκητες: Α) Μελάνωση καστανιάς (Phytophthora cinnamomi και P. cambivora, chestnut ink disease), μπαίνει στα κύτταρα των ριζών, βγαίνουν μελανώδη εκκρίματα, νεκρώνει τις ρίζες και τον αντίστοιχο κλάδο, φτάνει στον λαιμό του δέντρου και το νεκρώνει ολόκληρο. Β) Έλκος καστανιάς (Cryphonectria –πρώην Endothia- parasitica, chestnut blight), εισέρχεται από πληγές στο φλοιό του δέντρου και δημιουργεί υπερτροφίες ‘πνίγοντας’ το υπερκείμενο τμήμα του δέντρου.
Ευρώπη: το 1838 η μελάνωση βρέθηκε στην Πορτογαλία και αλλού και το έλκος το 1938. Επέκταση παντού με αποτέλεσμα τη μείωση των δασών και της παραγωγικότητας της καστανιάς. Στο Πήλιο έχουμε και τις δύο ασθένειες με μεγάλες ζημιές στα δάση και τους καλλιεργούμενους καστανεώνες.
Τρόποι αντιμετώπισης των σημαντικών ασθενειών ξύλου
Σχεδόν παντελής έλλειψη προσπάθειας από Ελληνικής πλευράς. Έρευνα κύρια στην Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.
Μείωση ζημιών από μελάνωση σε υπάρχοντα δέντρα: όχι υγρά εδάφη, διαβροχή εδάφους με μυκητοκτόνο metalaxyl (Apron) και ψεκασμός φυλλώματος με fosetyl (Aliette) (δύο φορές ανά έτος, Μάρτιο- Απρίλιο και Σεπτ.- Οκτώβριο).
Σε νέους καστανεώνες: φύτευση ανθεκτικών υβριδίων μαρόνια αυτόρριζα ή εμβολιασμό ποικιλίας σε ανθεκτικό υποκείμενο (Προσοχή: απαιτούνται γόνιμο έδαφος και φροντίδες).
Μείωση ζημιών από έλκος: προσοχή στη δημιουργία πληγών. Έχει δρομολογηθεί (και από το 2006 έχει εφαρμοστεί στις περισσότερες περιοχές με καστανιές της Ελλάδας εκτός από το Πήλιο, άγνωστο γιατί!) η αντιμετώπιση του παθογόνου μύκητα με ελάχιστα παθογόνο μολυσμένο με ιό μύκητα.
Σε νέους καστανεώνες: κάποια από τα μαρόνια ανθεκτικά και σε αυτή την ασθένεια. Αν γίνεται εμβολιασμός Ευρωπαϊκής ποικιλίας σε ανθεκτικό υποκείμενο, προστασία της πληγής του εμβολιασμού και γρήγορη επούλωση της. Προσοχή στις επαναφυτεύσεις λόγω ασθενειών ριζών (Armilaria).
Συνοπτικά
Με τις κατάλληλες γνώσεις το πρόβλημα ξήρανσης κλάδων και δέντρων των καστανεώνων μπορεί να περιοριστεί.
Η εγκατάσταση νέων καστανεώνων με υβρίδια μαρόνια είναι συμφέρουσα καλλιέργεια για κατάλληλες περιοχές με λίγες μόνο εισροές.
Β. Συντήρηση κάστανων
Ιδιότητες καρπού: Έχει υψηλό ποσοστό υγρασίας και αμύλου (με >40% έκαστο), επομένως σήψεις αναπτύσσονται εύκολα που σημαίνουν και 100% απώλεια του πολύτιμου προϊόντος μετά από 2-4 μήνες συντήρησης. Ο καρπός χάνει υγρασία εύκολα με αποτέλεσμα την σκλήρυνση του εδώδιμου μέρους. Υψηλή εμπορική αξία.
Παρούσα κατάσταση: Σε ψυγεία με μήλα στους 0C και πλαστικούς σάκους πολυαιθυλενίου ερμητικά κλεισμένους. Αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση υγρασίας και ανάπτυξη σήψεων εξωτερικά και εσωτερικά του καρπού που οφείλονται σε Penicillium, Botrytis cinerea, Phoma endogena, Fusarium roseum.
Βελτίωση κατάστασης
Καλή διαλογή καρπών – διαχωρισμός χτυπημένων και με εντομολογικές προσβολές.
Τοποθέτηση σε σάκους πολυαιθυλενίου με 5 - 10 οπές διαμέτρου 0,5 εκατ. και συντήρηση στους 0C.
Εναλλακτικά 5 λεπτά σε ζεστό νερό 55C και κατόπιν στέγνωμα 6 ώρες. Μετά σε σάκο πολυαιθυλενίου και ψύξη. Ή έως 1 ώρα σε ζεστό νερό 68C και στέγνωμα. Ή εμβάπτιση σε νερό θερμοκρασίας χώρου για 9 ημέρες (με ημερήσιες αλλαγές), στέγνωμα και ψύξη. Ή σε ελεγχόμενη ατμόσφαιρα ULO 1% O2.
Σε κατάψυξη ολόκληρους τους καρπούς ή 1-2 λεπτά βράσιμο σε νερό, αποχωρισμός και κατάψυξη του εδώδιμου μέρους (μόνο για μεταποίηση).

Γ. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ
Η σημερινή άποψη για την Ολοκληρωμένη Δενδροκομία δεν στηρίζεται σε τέτοιου τύπου ημερολογιακά προγράμματα ψεκασμών αλλά σε ανάπτυξη κατάλληλης τεχνογνωσίας, έλεγχο για ύπαρξη και ένταση κάθε προβλήματος και γνώση και εφαρμογή λοιπών μεθόδων μείωσης κάθε συγκεκριμένου προβλήματος στην καλλιέργεια οποιουδήποτε οπωροφόρου. Η λύση της εφαρμογής χημικών φυτοπροστατευτικών πρέπει να είναι η τελευταία και μόνο όταν είναι δικαιολογημένα απαραίτητη. Δυστυχώς στον τομέα της ολοκληρωμένης διαχείρισης της καστανιάς έχουμε περιορισμένες έως ελάχιστες περιπτώσεις μελετών και υποστηρικτικών εργαλείων πρόβλεψης ή εναλλακτικών μεθόδων προστασίας από τους εχθρούς και ασθένειες. Πέραν από το ημερολογιακό πρόγραμμα ψεκασμών που περιγράφεται αμέσως μετά, παραθέτουμε και μια σειρά μεθόδων βιολογικής φυτοπροστασίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους καστανοπαραγωγούς.
Εποχή επέμβασης Εχθροί-Ασθένειες Συνιστώμενα φυτοφάρμακα
Έκπτυξη οφθαλμών Ανθράκωση Ζινέμπ, Μανέμπ, Ντοντίν,
βορδιγάλειος 1% 15-20 ημέρες μετά Σκολύτης, αφίδες Όποιο εντομοκτόνο επιτρέπεται
Τέλος άνθισης θηλυκών Σκώρος Ένα από εντομοκτόνα του 2ου ψεκ. 15-20 ημέρες μετά Ανθράκωση, σκώρος Ένα από μυκητοκτόνα 1ου ψεκ (όχι Βορδιγάλειο) και ένα εντομοκτόνο
2ου ψεκασμού
Μέσα Αυγούστου Ανθράκωση,σκώρος, καρπόκαψα, βαλανίσκος Όπως στον 4ο ψεκασμό
Τέλη Αυγούστου Ανθράκωση, καρπόκαψα, βαλανίσκος Όπως στον 4ο ψεκασμό
Μέσα Σεπτεμβρίου Ανθράκωση, βαλανίσκος Όπως στον 4ο ψεκασμό
Βιολογική αντιμετώπιση των ασθενειών και εχθρών
Κατωτέρω παρουσιάζονται σύντομα διάφορα στοιχεία για τη βιολογική φυτοπροστασία της καστανιάς που έχουν ληφθεί από στοιχεία σε άλλες κύρια χώρες.
(επιτρεπόμενα μυκητοκτόνα το 2010: ΚΑΝΕΝΑ)
Μελάνωση
Όχι βαριά και υγρά εδάφη
Όχι συχνά ποτίσματα με κατάκλυση
Κατά την άρδευση το νερό να περνά από τσουβάλι με βορδιγάλειο
Άρδευση κατά προτίμηση με σταγόνες ή ατομικά μπεκ (να μην έχουμε βρεγμένο ‘λαιμό’ δέντρου)
Αποκάλυψη και έκθεση επιφανειακών ριζών
Ριζοπότισμα με βορδιγάλειο 5%
Λίπανση με Κ, Ρ
Προσθήκη οργανικών ουσιών ή μικροοργανισμών (μηδικάλευρο, μυκόρριζα)
Νέες φυτείες: ανθεκτικές ποικιλίες.
Ενδόθια – Αποπληξία
Εισαγωγή από πληγές στον κορμό και βραχίονες
Ιωμένες φυλές (υποπαθογόνες) μελετώνται + υπάρχουν στη φύση + χρησιμοποιούνται ήδη σε άλλες χώρες
Νέες φυτείες: ανθεκτικές ποικιλίες.
Καρπόκαψα - Βαλανίσκος
Καρπόκαψα: ενήλικες Ιούλιο-Αύγουστο, μετά αυγά στα φύλλα.
Βαλανίσκος: Τέλη Αυγούστου – μέσα Σεπτεμβρίου βγαίνουν τα ενήλικα
Διαχειμάζουν στο έδαφος το Φθινόπωρο
Συλλογή προσβεβλημένων καρπών.
(επιτρεπόμενα το 2010: deltamethrin, lampda cyhalothrin, pirimicarb)


Λίπανση της καστανιάς Μάρτιος 2011
Στην Καλιφόρνια. Το Ν το πιο κύριο στοιχείο για την παραγωγικότητα της καστανιάς με το δέντρο να αντιδρά πάντα στην αζωτούχο λίπανση. Για ώριμο καστανεώνα είναι αρκετό τα 11,2 κιλά Ν στο στρέμμα. Αν όμως το χωράφι έχει 40% σκίαση εδάφους από κόμη του δέντρου τότε πρέπει να εφαρμοστούν 4,5 κιλά Ν στο στρέμμα. Το εφαρμόζουμε μεταξύ του σημείου άρδευσης και του κορμού, καλά θα είναι να το εφαρμόζουμε 60 cm μακριά από τον κορμό.
Το Ρ μπορούμε να τον εφαρμόσουμε πριν τη φύτευση για τα πρώτα 10 χρόνια ζωής των δέντρων. Μετά εφαρμόζεται ανάλογα την εδαφολογική ανάλυση. Το κάλιο χρειάζεται σχεδόν πάντα στις καστανιές. Εφαρμόζουμε σε λίγα σημεία μεγάλη ποσότητα γύρω από το δέντρο για να μην δεσμευτεί στο έδαφος.
Η άρδευση να γίνεται με μεγάλες ποσότητες που θα βρέξουν 90-120 cm βάθους εδάφους κάθε 2-3 εβδομάδες. Με σταγόνες εφαρμόζουμε κάθε 1-2 ημέρες!
Τα ζιζάνια πρέπει να μην αναπτύσσονται τα πρώτα 4-5 χρόνια γιατί ανταγωνίζονται τα νεαρά δέντρα πολύ έντονα. Μετά εφαρμόζεται όποια μέθοδος επιθυμούν. Χλωρή λίπανση με ψυχανθή είναι πιθανά χρήσιμη. Σπορά αμέσως μετά τη συγκομιδή αφού ετοιμαστεί η σποροκλίνη.
Στην Κίνα. Δοκιμές για απώλειες με έκπλυση θρεπτικών. Το 30-50% του αζώτου μπορούν να πάρουν τα φυτά, το υπόλοιπο κινδυνεύει να εκπλυθεί. Δοκίμασαν 0,5, 1 ή 2 κιλά λιπάσματος του τύπου 7,5Ν:3,3Ρ:6,3Κ ανά δέντρο σε μία δόση νωρίς το Μάρτιο. Το εφάρμοσαν σε μια αυλακιά 10 cm βάθος*10 cm πλάτος*40 cm μήκος. Καλύτερα αποτελέσματα με 2 κιλά κοπριάς στο δέντρο ώστε να έχουμε καλή βλάστηση και ελάχιστη έκπλυση.
Στο Κοννέκτικατ ΗΠΑ. Λίπανση με 450 γρ του 10-10-10 ανά 2,5 cm διαμέτρου κορμού.
Στην Αυστραλία. Το Ν να εφαρμόζεται έως 5-7 κιλά Ν ανά στρέμμα από την εκβλάστηση (αρχές Απριλίου) έως τον Ιούλιο σε τρεις τουλάχιστον δόσεις.
Στις Βορειοδυτικές πολιτείες ΗΠΑ. Με 27,5 δέντρα το στρέμμα (6*6 μ). Ώριμοι καστανεώνες παράγουν 220-450 κιλά το στρέμμα. Δεν υπάρχουν όρια για φυλλοδιαγνωστική, ακολουθούν αυτά της φουντουκιάς. Εφαρμόζουν έως 11,2 κιλά Ν το στρέμμα και συχνά χρειάζεται Β και Κ.
Στην Ελλάδα (Δημουλά).Αναφορά στις άλλες χώρες.
Γαλλία: Ν:Κ σε αναλογία 1:1,5 για να μην μειωθεί το μέγεθος καρπού, να μην καθυστερήσει η ωρίμανση και για να μειωθεί η ευαισθησία των φύλλων στην ανθράκνωση. Συνιστούν ανά έτος και στρέμμα 8-10 κιλά Ν σε μορφή νιτρικής αμμωνίας (25-30 κιλά λιπάσματος) και 12-15 κιλά Κ (25-30 κιλά θειικού καλίου).Για το Ρ έως 5 μονάδες ανά στρέμμα και έτος.
Ιταλία: πλήρη λίπανση με αναλογία 1,5:1:1,5 και ποσότητα στο στρέμμα και έτος: 9-12 κιλά Ν (30-40 κιλά νιτρική αμμωνία), 6-9 κιλά Ρ (30-45 κιλά 0-21-0) και 9-12 κιλά Κ (20-25 κιλά θειικού καλίου). Τα φωσφοροκαλιούχα ενσωμάτωση το Φθινόπωρο και το Ν σε 3 ισόποσες δόσεις τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου (για δυνατή βλάστηση και εξέλιξη των ανθικών καταβολών), τέλη Μαίου (καλή άνθιση, γονιμοποίηση, καρπόδεση και διαφοροποίηση ανθέων για την επόμενη χρονιά) και μέσα Σεπτεμβρίου (για ανάπτυξη μεγέθους καρπών και αποθήκευση Ν για την επόμενη χρονιά). Αν εδάφη πολύ όξινα (<5), τότε εφαρμογή ανθρακικού ασβεστίου (200-300 κιλά το στρέμμα) και εφαρμογές ασβεστούχου νιτρικής αμμωνίας. Προσοχή σε τυχόν έλλειψη μαγνησίου στο έδαφος, τότε απαιτείται εφαρμογή του.
Ιαπωνία: πυκνές φυτεύσεις, φεύγουν από μια φυτεία 8 ετών το έτος και στρέμμα: 7,6 κιλά Ν, 2,3 κιλά Ρ, 4,3 κιλά Κ, 7,3 κιλά Ca, 2,1 κιλά Mg. Καλύτερο μέγεθος όταν δεν κάνουμε περισσότερη λίπανση με Κ από ότι λίπανση με Ν. Συγκεκριμένα καλό μέγεθος καρπού όταν στα φύλλα 1,98-2,34% Ν και η σχέση Κ/Ν να είναι 0,68-0,97%. Περίοδοι σημαντικής συσσώρευσης στοιχείων στα φυτικά μέρη τα τέλη Ιουνίου και το Σεπτέμβριο. Έτσι προτείνουν (προσοχή πυκνή φύτευση!) για μεγάλα δέντρα έως 175 γραμ Ν, 70 γραμ Ρ και 150 γραμ Κ στο κάθε δέντρο το έτος. Επίσης η εφαρμογή κοπριάς έχει πάντα θετικά αποτελέσματα και επιβάλλεται όταν το έδαφος έχει <2% οργανική ουσία.
Στην Ελλάδα (Γεωργία-Κτηνοτροφία).
  Όταν η οργανική ουσία <2 % πριν την εγκατάσταση των καστανιών, τότε εφαρμόζουμε 3-5 τόννους κοπριάς. Αν εδάφη πολύ όξινα (<5), τότε εφαρμογή ανθρακικού ασβεστίου (σε ποσότητα ανάλογα τον εδαφικό τύπο και ιδιότητες) και εφαρμογές ασβεστούχου νιτρικής αμμωνίας. Αντιδρά πολύ στο Ν αλλά υπερβολικές λιπάνσεις με Ν μειώνουν καρπόδεση και οψιμίζουν ωρίμανση. Η αζωτούχος λίπανση να γίνεται σε δύο δόσεις στις αρχές και τέλος της Άνοιξης. Ο Ρ και το Κ να εφαρμόζονται το Φθινόπωρο. Ο Ποντίκης (1996) προτείνει ανά στρέμμα και έτος: 9-12 κιλά Ν, 6-9 κιλά Ρ και 9-12 κιλά Κ για ώριμα παραγωγικά δέντρα.
Στην Κίνα έρευνα.
 Δοκίμασαν διάφορους τύπους slow-release ή κανονικών λιπασμάτων και εποχές εφαρμογής. Καλύτερα εφαρμογή ανά έτος 7,5 κιλά Ν την 1η Απριλίου και 7,5 κιλά Ν τα μέσα Ιουνίου με λίπασμα νιτρική αμμωνία. Το χλωροφυλλόμετρο SPAD καλή συσχέτιση με συγκέντρωση Ν στα φύλλα ιδιαίτερα τα μέσα Ιουνίου.
Στην Πορτογαλία (από Acta Hort).
Μελέτησαν τις εκροές στοιχείων από τον καστανεώνα. Με τους ξηρούς καρπούς φεύγουν (από ένα τόννο καρπών σε κιλά): 9,8 kg Ν, 8,4 kg Κ, 1,5 kg Ρ, 1,1 kg Ca, 0,7 kg Mg, 0,6 kg S, 126 g Mn, 43 g Fe, 15 g Zn. Με τα κλαδευτικά (από ένα τόννο βλαστικού υλικού): 3,6 kg Ν, 2,3 kg Κ, 0,6 kg Ρ, 4,6 kg Ca, 0,7 kg Mg, 0,4 kg S, 237 g Mn, 54 g Fe, 23 g Zn. Από το βλαστικό υλικό το 26% ήταν κλαδάκια, κασίδες και φύλλα και όλα αυτά περιείχαν το 50% των θρεπτικών. Άρα, αν παραμείνουν στο χωράφι, δεν είναι εκροές.
Στην Πορτογαλία (από Ημερίδα)
Όσο αναμοχλεύεται το έδαφος, τόσο αυξάνονται οι ζημιές από Φυτόφθορα. Συνήθως εφαρμόζονται τρεις αναμοχλεύσεις με άροτρα με διάφορες αρνητικές συνέπειες. Δοκίμασαν και δισκοσβάρνα, χλωρή λίπανση και μόνο κοπές της φυσικής βλάστησης. Μόνο οι κοπές της φυσικής βλάστησης έδωσαν αύξηση της παραγωγής καρπών (γραμ ξηρού καρπού ανά τετραγ μέτρο σκιαζόμενης επιφάνειας της κόμης). Το άροτρο έκοψε ρίζες και ήταν αναποτελεσματικό στη χρήση νερού από το φυτό. Η δισκοσβάρνα κατέστρεψε την εδαφική δομή, δημιούργησε σκληρό υπόστρωμα και έκοψε πολλές ρίζες. Η χλωρή λίπανση ανταγωνίστηκε πολύ σε νερό και θρεπτικά με τα δέντρα.
Συμπερασματικά
Φαίνεται ότι ο καστανεώνας μας είναι αραιοφυτεμένος, οπότε τα 11 κιλά Ν είναι πολλά. Αν υπολογίσουμε επιφάνεια κάλυψης του χωραφιού από τα μεγάλα δέντρα στο 40% πρέπει να εφαρμόσουμε το πολύ 6 κιλά Ν στο στρέμμα. Να κάνουμε μια γρήγορη δοκιμή για το pH του εδάφους. Αν το pH είναι >5, τότε θα εφαρμόσουμε νιτρική αμμωνία σε τρεις δόσεις: η πρώτη αρχές Απριλίου, η δεύτερη μέσα Μαίου και η τρίτη τέλη Αυγούστου. Αν είναι <5, να εφαρμόσουμε άμεσα και 10-20 κιλά ανθρακικό ασβέστιο ανά δέντρο. Επίσης τώρα το Μάρτιο να εφαρμόσουμε και 5 μονάδες Κ με καλιομαγνήσιο στο στρέμμα και 100 γρ Β στο δέντρο. Αν δεν περιμένουμε βροχή, το Κ και το Ν να εφαρμοστούν σε λίγες ελαφρές γούρνες γύρω από το δέντρο και σε απόσταση περίπου μισό με ένα μέτρο από τον κορμό και όχι να σκορπιστούν σε όλη την επιφάνεια κάτω από το δέντρο. Εναλλακτικά σε μερικά δέντρα να εφαρμόσουμε την ίδια ποσότητα σε όλη την επιφάνεια στα πεταχτά.

Ν.Τ. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση πάνω στα όσα είπε ο καθηγητής, απευθύνεσθε στους γεωπόνους του Δήμου Αγιάς, που ήταν παρών και γνωρίζουν περισσότερα από μας τους αγρότες, ύστερα, όταν κάποιον τον πονά το δόντι, δεν πάει στον κτηνίατρο, αλλά στον οδοντίατρο.

ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ


Αρκετοί έκαναν παράπονα ότι δεν γνώριζαν για την ομιλία. 
 Το melivoiablogspot.com το τοποθέτησε στην σελίδα του, όπως και στο facebook.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγιάς, η Δημοτική ενότητα και η Τοπική Κοινότητα Μελιβοίας διoργανώνουν μεθαύριο Σάββατο, στις 7:30 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του γυμνασίου Μελιβοίας, εκδήλωση για το κάστανο με κεντρικό ομιλητή τον αναπληρωτή Καθηγητή δενδροκομίας του τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος κ. Νάνο Γεώργιο. κ. ΝΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.


Από την εφημερίδα "Ελευθερία" 31/03/2011


Ανακοίνωση, που τοποθέτησε σε πολλά σημεία ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μελίβοιας, Αθανάσιος Μπελιάς.Στο δρόμο βρίσκεται η αγορά του κάστανου, χωρίς να υπάρχει κάποιος συνεταιρισμός διακίνησης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΑΝΟΥ ΣΕ ΚΤΗΜΑ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΙΣΣΑΒΟ
Κυριακή 29-05-2011

 Κτήμα με καστανιές στην περιοχή Παπάνθιμος Μελίβοιας

  Ο καθηγητής Γιώργος Νάνος με τον Γιάννη Ευσταθίου που "γεννήθηκε" στις καστανιές και την φοιτήτρια Ιωάννα Τσιντσιράκου που ειδικεύεται στην λίπανση της καστανιάς, που θα είναι και η πτυχιακή της εργασία. Ο καθηγητής ειδικευμένος στην δενδροκομία, πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει να λιπαίνουμε καλύτερα και με λιγότερα λιπάσματα τις καστανιές και να παράγουμε καλής ποιότητας κάστανου. Ήδη μέχρι στιγμής έχουμε γλιτώσει αρκετά τσουβάλια λίπασμα, που θα έπεφταν στις καστανιές με κίνδυνο να γίνει και ζημία τόσο στα δέντρα όσο και στην ποιότητα του καρπού.

Παρακολουθόντας από κοντά τα δέντρα

Φυτά σε σακουλάκια (φυτώριο). Μπορούν να φυτευτούν ακόμα και τον Αύγουστο σε ποτιστικό χωράφι.
 Πηγή

Είδε και τις μέλισσες με κοντομάνικο.


   Παρατήρηση: Κατά το πρώτο πότισμα του Ιουνίου, θα χρειαστεί Νιτρική Αμωνία, έξι κιλά στο στρέμμα.
Γίνεται γνωστό στο κοινό ότι έγιναν όλες οι αναλύσεις χώματος και σύμφωνα με αυτές γίνεται η λίπανση και ότι άλλο θα αναφέρεται στη σελίδα για να είναι κανείς ενήμερος.