Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΑΡΧ. Π. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΔΡΟΣΟΣ





ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΑΓΙΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΔΡΟΣΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ:


ΠΟΛΙΤΙΚΟ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΑ ΥΣΤΕΡΟΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ.

   Η ομιλία αυτή έγινε στις 23-03-2011 στο βιβλιοπωλείο «ΓΝΩΣΗ» όπου σε τακτικά χρονικά διαστήματα γίνονται μαθήματα Θεσσαλικής Ιστορίας.
   Το θέμα πάνω στο οποίο μίλησε ο πάτερ Νεκτάριος είναι και η διδακτορική του διατριβή η οποία θα τυπωθεί σε βιβλίο. Ήμαστε τυχεροί σαν Δήμος Αγιάς, που έχουμε κοντά μας τον πάτερ Νεκτάριο που μας φέρνει στο φως καινούργια, άγνωστα μέχρι σήμερα γεγονότα.
   Για τον π. Νεκτάριο, είπε στην παρουσίαση ο εκδότης του ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ κ. Κώστας Σπανός: «Εκτός από τα εκκλησιαστικά του καθήκοντα εκτελεί και ένα άλλο, υπηρετεί την ιστορία του τόπου στην οποία τρώει το ψωμί του κι αυτός όπως και μεις. Έχει κάνει μεταπτυχιακό για τον άγιο Δαμιανό τον Μεριχωβίτη και τον άγιο Γεδεών τον Τυρναβίτη. Τώρα είναι προς το τέλος η εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής του και το θέμα σχετικό με την επαρχία Αγιάς. Τον συγχαίρω για την αγάπη του προς την Θεσσαλική Ιστορία»

  Στην φωτογραφία ο εκδότης του ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ Κώστας Σπανός με τον Αρχιερατικό Επίτροπο Αγιάς και ομιλητή π. Νεκτάριο Δρόσο.
Και λίγα από τα πολλά και καλά που είπε ο π. Νεκτάριος:

« Όταν την πρωτεύουσα του Βυζαντίου κατέκτησαν οι Λατίνοι, τον Απρίλιο του 1204 δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την διάσπαση του Θεσσαλικού χώρου, και την απόσπασή του από τον κορμό της Αυτοκρατορίας…..»

« ….Το κείμενο που θα προσπαθήσω να περιγράψω στο σημερινό δήμο Αγιάς, ο οποίος στην διατριβή μου έχει τα ονόματα των επισκοπών που αποτελούσαν μέχρι πρότινος το δήμο Αγιάς, Λακέριας και Μελιβοίας, δηλαδή τις επισκοπές Βεσαίνης, χαρμαίνων και Κατρίας, που είναι το κομμάτι της Ανατολικής θεσσαλίας του σημερινού δήμου Αγιάς, ο οποίος θα ήταν και πιο πλήρης αν είχε το Κεραμίδι , το Βένετο και το Καλαμάκι που το έχει πάρει άλλος δήμος, ως μη όφειλε, ο Νικαίας……..»
  Έγινε στη συνέχεια μια αναφορά και για το Όρος των Κελίων που πιστεύω ότι έχει καθιερωθεί στην Ιστορία να βρίσκεται στην περιοχή του χωριού μας, με κέντρο το όρος «Γκούτζιμπος».
   Η ομιλία του π. Νεκταρίου διήρκησε μία σχεδόν ώρα, χωρίς να μπορέσει να τα αναφέρει, έστω και περιληπτικά, όλα αυτά που θα περιέχονται στο βιβλίο του, που όλοι μας το περιμένουμε.
   Ο π. Νεκτάριος βρίσκεται στην Αγιά σχεδόν τριάντα χρόνια και ως λειτουργός στην Μελίβοια προσπάθησε και συντήρησε όλες σχεδόν τις εκκλησίες και εξωκλήσια, ενώ ανήγειρε και μια μεγάλη εκκλησία στην Βελίκα, μεγάλη προσπάθεια!
  Ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος κατάγεται από την νήσο Αμοργό των Κυκλάδων. Έγεννήθη στον Πειραιά.
    Μετά τά αναγκαία γράμματα στο Οικονομικό Γυμνάσιο Πειραιώς εκάρη μοναχός στο Άγιον Όρος τό 1975, όπου έζησε μία επταετία. Αργότερα, το 1981, εμόνασε στην Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς και έλαβε την Ιερωσύνη το 1984 εν τω Πανσέπτω Ναώ των Αγίων Αντωνίων Αγιάς, υπό του Δημητριάδος κ.κ. Χριστοδούλου.
   Το 1990 έλαβε το πτυχίο θεολογίας (Α.Π.θ.) και ειδικεύτηκε στον ιστορικό κλάδο (master) εκπονίσας διατριβή περί των εν Λαρίση Αγιορειτών Oσιομαρτύρων Αγ. Δαμιανού και Αγ. Γεδεών, η oποία κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «ΦΥΛΛΑ» το 1999. Υπηρετεί ως εφημέριος, όπου η Ι. Μητρόπολις τον διορίζει και διακονεί το μυστήριο της μετανοίας. Εγκαταβιώνει από το 2002 στην ενορία των Αγίων Αντωνίων νοσταλγώντας αδιάλειπτα την αληθινή πολιτεία του Αγίου Όρους.
   Έχει γράψει για τον άγιο Δαμιανό τον Μεριχωβίτη και τον άγιο Γεδεών τον Τυρναβίτη.
    Έγράψε άρθρα σε πολλά τεύχη του ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ, και ήταν ο πρωτεργάτης της συγκέντρωσης για την ιστορία της Μελίβοιας το 1996 σε αίθουσα παραλιακού ξενοδοχείου.  Η Κοινότητα της Μελίβοιας με πρόεδρο τον σημερινό Δήμαρχο Αγιάς, Αντώνη Γκουντάρα, έκδωσε το πρώτο βιβλίο, που προήλθε απ’ αυτή τη συγκέντρωση, για την Ιστορία της Μελίβοιας που επιμελήθηκε ο π. Νεκτάριος.
    Το ίδιο βιβλίο, αργότερα, επιμελήθηκε και συμπλήρωσε για δεύτερη φορά ο π. Νεκτάριος, και στις 07-06-206 έγινε η παρουσίαση στο βιβλιοπωλείο «ΠΑΙΔΕΙΑ» που είναι ιδιοκτησία του χωριανού μας Γιάννη Κων. Ευσταθίου και που έκδωσε, αυτή τη φορά, ο δήμος Μελίβοιας με Δήμαρχο τον Αντώνη Γκουντάρα. Το βιβλίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΔΗΜΟΥ ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ. Μπορεί ο κάθε ένας Μελιβοιώτης να το διαβάσει, γιατί εκεί βρίσκονται όλα τα ιστορικά – μέχρι τώρα- στοιχεία για το χωριό μας. Πάνω σ’ αυτά θα συμπληρώσουμε και τα καινούργια που ο ίδιος ο ακούραστος π. Νεκτάριος τα έφερε στο φως.
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΣ
  
   Στο melivoiablog θα γράφεται κάθε σχετικό για το χωριό μας την Μελίβοια, όσοι θέλουν ας το παρακολουθούν, «εδώ βγάζουμε και μεις το ψωμί μας» όπως είπε ο φίλος Κώστας Σπανός- πολύ σπουδαίο αυτό - ας το εκτιμήσουν οι φιλόπονοι..

   Στην φωτογραφία ο Δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας με τον συμμαθητή μου – αριστούχος στο γυμνάσιο Αγιάς- πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρούλη Σουλιώτη, ενώ παρακολουθούν την ομιλία.


  
Από την αίθουσα του βιβλιοπωλείου «ΓΝΩΣΗ», παρ’ όλο που δεν λειτουργούσε το φλας της φωτογραφικής μηχανής, κάτι βγήκε.




Μπορεί να υπάρχουν και άλλα γραπτά του π. Νεκτάριου και να μην υπάρχουν στην βιβλιοθήκη μου γιατί δεν έτυχε να τα συναντήσω.