Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΑΛΕΥΡΙΑ

ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ

"ΑΛΕΥΡΙΑ"



    Η βόρεια πλευρά της Αλευριάς και δεξιά το Ρέμα τ' Κύρκ'. Στη φωτογραφία, εποχής του 60: Μπάτσικας Στέφανος, Μπάτσικας Αθανάσιος, Γ. Γκαλιάκης, Μασούρας....


Η βόρεια πλευρά της Αλευριάς. Στη φωτογραφία: Ο Στέφανος Μπάτσικας και o Βασίλειος Παπαρίζος....

   Η δυτική πλευρά του οικισμού που χωρίζεται από το ρέμα που περνάει βόρεια της εκκλησίας Αγίου Θωμά, ονομάζεται Αλευριά.
 Οι κάτοικοί της ήρθαν από το Παλιόμπλο ή Παλιόμυλο Μαλάτης όπου υπήρχε παλαιότερα κάποιο χωριό και από το Κατωχώρι που βρίσκεται προς την πλευρά της Σωτηρίτσας και Μαλάτης.
 Οι κάτοικοί της ονομάζονταν αλευράδες και αλευριώτες ενώ σήμερα Αλευρίσοι. Ο Σάλιαρης είναι σήμερα από τους παλαιότερους κατοίκους της Αλευριάς και ο κάτοχος της μεγαλύτερης περιοχής της Μαλάτης που με τα χρόνια η περιοχή μοιράστηκε στους απογόνους του.


Ο εκπρόσωπος της Αλευριάς Γεώργιος Σάλιαρης στην περιοχή απ' όπου κατάγεται, στην Μαλάτη.


   Στην Πλάκα του Κουβαρά: Ευθυμιάδης Μιλτιάδης, Στέφανος Καραμάνης, Δημηνίκος Ιωάννης, Μπάκαβος Ηλίας, Αδαμούλης Λεωνίδας, Σάλιαρης Γεώργιος, Χαρατσής Βασίλειος, Δουβώρης Βασίλειος, Σακαρέτσιος Δημήτριος, Κομμάτης Βάιος, Ευσταθίου Γεώργιος, Ρίζος Μασούρας, και καθιστός στο τσιμέντο ο Βαγγέλης Παπαλεξανδρής.
Πίσω φαίνεται η Αλευριά.






Στην Αλευριά: Οικογένεια Σάλιαρη, Ρήγας Δημήτρης, Παπανικολάου Αριστείδης
Ο Βασίλης Κωλέτσιος με το καπέλο του γυμνασίου στ'νΑλευριά.

  Φωτογραφία του 60: Δεξιά της φωτογραφίας και μοναχικό είναι το σπίτι του Ράπτη Βάιου, δίπλα το ρέμα του Κύρκου και δίπλα στο ρέμα το σπίτι του Κύρκου, που το Αγόρασε ο Λεωνίδας Τσιάρας, συγγενής του Κύρκου το 1925 περίπου όταν ήρθε από την Αμερική. Σ' αυτό το σπίτι γεννήθηκε ο πατέρας του πρώην πρόεδρου του Συνασπισμού Λεωνίδα Κύρκου.

   Το σπίτι του Κύρκου στη Μελίβοια, αγοράστηκε από τον Λεωνίδα Τσιάρα. Ο Λεωνίδας Κύρκος έχει χαρακτηριστικά των Τσιαραίων και το Κύρκος μπορεί να είναι και το παρόνομα του παππού του, που θα ονομαζόταν Τσιάρας. Όλα αυτά είναι υποθέσεις.




Η ΤΡΑΝΗ ΒΡΥΣΗ
Πριν το 1940, φωτογραφία από το βιβλίο Θεσσαλικά Χρονικά. Αυτή είναι η "Τρανή Βρύση", εκεί που σήμερα παίρνουν στροφή τα λεωφορεία. Το μεγάλο σπίτι, πίσω απ' τη φωτογραφία, είναι Γκαλιακέϊκο. Το άσπρου χρώματος σπίτι, είναι του Παναγιώτη Σκάθαρου.

To σπίτι, της παλιάς φωτογραφίας, του Παναγιώτη Σκάθαρου, που είναι βαμένο με ασβέστη, φωτογραφία 26-12-2010






ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ