Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΠΡΟΠΠΑΠΟΣ ΜΟΥ

   ΕΓΡΑΨΑ ΣΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΑ: "ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΤΙΩΤΗ" και δεν έγραψα του γράμμα ενός Αθανατιώτη, γιατί αυτός ο ένας δεν είναι ο ένας από τους πολλούς αλλά ο ένας από τους λίγους, είναι δισέγγονο του παρακάτω εικονιζόμενου. Δεν γνωρίζω τόσα πολλά γράμματα για να σας μεταδώσω το τι αισθάνθηκα μόλις διάβασα το γράμμα του, ούτε θα ψάξω στο λεξικό να βρω λέξεις άλλες απ' όσες μέχρι στιγμής γνωρίζω ....  ένα μόνο έχω να πω, μπράβο !!ενδειαφέρθηκε για το χωριό του έστω κι αν ήταν καταγωγή του προπάππου του, τη στιγμή που άλλοι Αθανατιώτες δεν ενδειαφέρονται ούτε και για τους γονείς τους, εννοείται, ούτε για τους εαυτούς τους.  

Αριστείδης Σακαρέτσιος.

Η Αικατερίνη, γυναίκα του Αριστείδη. Αικατερίνη έλεγαν και την αδερφή του Αριστείδη που πήραν οι αντάρτες στον Κίσσαβο, την τυράγνησαν και την έφυγαν τα σκατά απ' τον κόλο που ήταν γυναίκα του Τζιώλα Τσιάπανου, που τον σκότωσαν οι ΜΑΥδες στα μπουντρούμια της Αγιάς. Εκείνη την εποχή ο Αριστείδης βρισκόταν στην Λάρισα.

Η Αικατερίνη Τσιάπανου στην εκκλησία Άγιοι Απόστολοι. Αριστερά ο Δημήτριος Μπουζούκης, ψάλτης και δεξιά ο Παπακώστας Γαλλιώτας.


   #Διάβασα το γράμμα και αμέσως, σε δευτερόλεπτα, έστειλα την απάντηση, ό,τι θυμόμουν από αυτά που έχω στις σημειώσεις, που είναι πολλές, και αν κανείς δεν τα ζήσει δεν μπορεί να τα θυμάται όλα. Αλλά το κυριότερο όλων ο "Αθανατιώτης" για δεύτερη φορά έστειλε τα μυνήματά του. Η αλήθεια είναι ότι δεν τον γνωρίζω προσωπικά, δεν ξέρω αν κάποτε τον είδα ούτε έχω κάποιο τηλέφωνό του, ούτε ποτέ μιλήσαμε, το ενδειαφέρον του για την περιοχή μας την Μελίβοια ή Αθανάτη τον κατατάσει στους "ΑΘΑΝΑΤΙΩΤΕΣ"
  Παρ' όλο που σήμερα είχα άλλο θέμα να βάλω στην σελίδα, το άφησα γιατί νομίζω ότι αυτό το θέμα που προέκυψε είναι ανώτερο όλων. 
   Αργότερα αυτή η σελίδα θα πάρει τον τίτλο "Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ ΣΑΚΑΡΕΤΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΊΔΗ" .
   Ο Αριστείδης Σακαρέτσιος γεννήθηκε στην Μελίβοια και τον γνώριζα από κοντά γιατί ήταν φίλος του παππού μου. Έχω συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία για τον θάνατο της κόρης του Ανδρομάχης, που θα εκτεθούν εν καιρώ σύμφωνα με διηγήσεις.

Η Ανδρομάχη Σακαρέτσιου του Αριστέιδη που σκότωσε ο Γιάγκος.


Η οικογένεια του Αριστείδη Σακαρέτσιου.


   Οι κόρες του Αριστείδη: Αριστερά η Θεοδώρα ή Λόλα και δεξιά η Χιόνα που ήταν γυναίκα του Βασίλη Μασούρα. Ο Αριστείδης είχε και ένα γιο, τον Θανάση. Ο Θανάσης πήρε για γυναίκα του την Ευθαλεία, αδερφή του Γιάννη Τότσικα, τραγουδιστή και ηθοποιού από την Νίκαια της Λάρισας, που η μητέρα τους ήταν  και αυτή από την Μελίβοια! του γέννους Μιχαήλ.

Τα παρακάτω είναι γραμμένα για τον Αριστείδη Σακαρέτσιο που πήγε στην Αμερική:
ΣΑΚΑΡΕΤΣΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ του .. πήγε στις 07 Ιουνίου το 1920 σε ηλικία 32 χρόνων. Ο Αριστείδης ήταν αδερφός από την Ακατερίνη Τσιάπανου σύζυγο του Γεωργίου Τσιάπανου ή Τζιόλα και πήγε στον ανιψιό του Γιώργου Τσιάπανου, στον Σταύρο Τσιάπανο του Αναστασίου, στην διεύθυνση: to his cousin Stavros Tsapanas 8v. 8th str. Holland Mich. Εδώ ο Σακαρέτσιος αναφέρεται να έχει τόπο κατοικίας την Λάρισα, που υπάρχει περίπτωση να έμεινε και εκεί εκείνη την εποχή. Με το ίδιο καράβι κατέβηκαν ένδεκα από την Λάρισα εκ των οποίων οι εφτά πήγαν σε διευθύνσεις χωριανών μας. Είχαν διεύθυνση προορισμού τον Γιάννη Γκουντάρα, τον Γιάννη Παπαλεξανδρή και τον Γιώργο Παπαλεξανδρή και ένας στον αδερφό του, Δημήτρη Δαλδά.
ΝΤ. Ο Σταύρος Τσιάπανος του Αναστασίου ήταν ο πατέρας της μάνας μου, ο παππούς μου. Η Ευρύκλεια Τσιαπάνου- Πλατσά ήταν πρώτα ξαδέρφια με τον Σταύρο Τσιάπανο του Αναστασίου.
Το γράμμα του Μιλτιάδη Ντάνα:
 Δευτέρα, 28 Φεβρουάριος 2011, 8:42

Από: "Μιλτιάδης v"
Προβολή στοιχείων επαφής
Προς: nikostsintsirakos@yahoo.gr
Μήνυμα που περιέχει συνημμένα αρχεία
1 αρχείο (569ΚΒ)
• Σακαρέτσιος.rar

Νίκο συγχαρητήρια για το Blog !
Σού στέλνω μια φωτογραφία του Αριστείδη Σακαρέτσιου, ήταν προπάππος μου από το σόι της μητέρας μου ! Η κόρη του Θεοδώρα Σακαρέτσιου ήταν μητέρα της μητέρας μου !
Στην άλλη φωτογραφία είναι η γυναίκα του Αικατερίνη Σακαρέτσιου, το πατρικό της πρέπει να ήταν Δαρίκα, δεν είμαι σίγουρος όμως .
Στήν τρίτη φωτογραφία  αριστερά είναι η γιαγιά μου η Θεοδώρα ή Λόλα όπως την φωνάζαμε και δεξιά η αδερφή της η Χιόνα γυναίκα του Βασίλη Μασούρα !
Όλοι μένανε στα Ταμπάκικα στην Λάρισα όπως και εγώ σήμερα .
Επίσης αν υπαρχουν τίποτα πληροφορίες, φωτογραφίες στο αρχείο σου σχετικά με τους παππούδες μου θα ήθελα να το μοιραστούμε .
Συνέχισε την εξαιρετική δουλειά σου


Date: Mon, 28 Feb 2011 15:14:58 +0000

From: nikostsintsirakos@yahoo.gr
Subject: Re: Μιλτιάδης Ντάνας
To: sv4fgy@msn.com

   Ευχαριστώ πολύ για τις φωτογραφίες που μου έστειλες. Μέσα στο blog θα δεις και την Ευρύκλεια Πλατσά, κόρη της Αικατερίνης που ήταν αδερφή του προπάππου σου Αριστείδη.
Η Ευρύκλεια μου είπε ατέλειωτες ώρες ιστορίες, ακόμη έμεινε στο σπίτι του προπάππου σου εδώ, στην Λάρισα. Απ' ότι θυμάμαι ο προπάππος σου εργαζόταν στην ΔΕΥΑΛ, πήγε στην Αμερική, αλλά αγαπούσε το χωριό και όταν επέστρεψε πήγε εκεί. Είχε και ένα κορίτσι που σκότωσε ο Γιάγκος και άλλα .. Αλλά γράψε και σύ κάτι από αυτά που σου έλεγαν οι παλαιότεροι και στείλε μου, όλλα θα γραφούν. Μπράβο όμως που έστειλες τις φωτογραφίες.


RE: Μιλτιάδης Ντάνας

Δευτέρα, 28 Φεβρουάριος 2011, 17:09
Από:
"Μιλτιάδης v"
Προβολή στοιχείων επαφής
Προς: nikostsintsirakos@yahoo.gr

   Σε ευχαριστώ Νίκο.
   Ανδρομάχη λέγανε την αδερφή της γιαγιάς μου που σκότωσε ο Γιάγκος από ζήλια, μάλλον εδώ στα Ταμπάκικα, την μαχαίρωσε στο σπίτι του Θανάση του Σακαρέτσιου που την φυλάγανε αλλά κάποια στιγμή που έμεινε μόνη έγινε το κακό ! Θα κοιτάξω να βρώ φωτογραφία της να σου στείλω για το αρχείο σου !
  Τον προπάππο τον Αριστείδη και την Σακαρέτσιενα τους πρόλαβα και τους έζησα, πεθάνανε όταν πήγαινα Γυμνάσιο, εδώ στα Ταμπάκικα μένανε και ο παππούς πουλούσε αυγά με ένα καλαθάκι μέχρι που πέθανε ! Από την Αμερική έφερε πίσω λευτά αλλα τα πήρε όλα γίδια, κάποια στιγμή όμως αρρωστήσανε και πάνε όλα !! Η γιαγιά η Ευρύκλεια μέχρι που ζούσε και η γιαγιά μου Θεοδώρα ερχότανε στο σπίτι όποτε κατέβαινε Λάρισα όπως και εγώ ανέβαινα και την έβλεπα στο χωριό !!
Νά είσαι πάντα καλά .


Ν.Τ: Την φωτογραφία την έστειλε, όπως και πολλά άλλα. Η σελίδα συνεχίζεται να συμπληρώνεται, καθώς και η αλληλογραφία που και αυτή συνεχίζεται αλλά δεν μεταφέρεται εδώ, εννοείται ότι ο Μιλτιάδης συνεχίζει να φέρνει νέα, όχι μόνο για αυτή τη σελίδα αλλά και για άλλα που θα μπαίνουν στις σελίδες και που όλοι θα ενημερωνόμαστε.

 ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ