Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗ ΜΕΛΙΒΟΙΑ ΑΠΌ ΤΟ 1915


ΚΟΥΡΕΙΟ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗ ΜΕΛΙΒΟΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ.
ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ..
  ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ. ΤΩΡΑ ΔΥΟ  ΒΙΝΤΕΟ, ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΜΕΛΙΣΣΙΑ, ΒΑΡΚΑ-ΨΑΡΕΜΑ  ΚΑΙ ΑΛΛΑ. ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΩΣ Ο ΝΕΌΤΕΡΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ- ΕΓΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ  ΈΒΓΑΖΕ ΔΌΝΤΙΑ ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ ΑΠΌ ΕΦΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ. ΔΙΑΦΟΡΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΡΙΖΟ.
Ένα ακόμη βίντεο - με αφήγηση του δάσκαλου Αντώνη Γιάγκου.
Εκ των προτέρων θέλω να ευχαριστήσουμε τον Βασίλη Παπαρίζο του Μιλτιάδη που είπε τόσα και τόσα ωραία πράγματα, που αρκετά από αυτά θα γραφούν αργότερα, αλλά περισσότερο θέλω να τον ευχαριστήσω που δέχτηκε να γίνει αναπαράσταση για να γνωρίζουν και οι νεότεροι τι περνούσαν οι παλαιότεροι, ευχαριστούμε και τον Οδυσσέα που δέχτηκε να γίνει το πειραματόζωο. 

Πάνω από το κουρείο το 1955. Ο νεαρός Βασίλης Παπαρίζος στη μέση της φωτογραφίας στο κάθετο δοκάρι.

Στην πράσινη πόρτα είναι το κουρείο, απ' τον παππού του ακόμα. Στην αριστερή πόρτα ήταν το παντοπωλείο του Νίκου Δαλδά ή της Μπουϊλούς όπως το λέγαμε, γιατί πουλούσε μπογιές φτηνές.

ΠΑΠΑΡΙΖΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ. Ο πρώτος οδοντίατρος της επαρχίας Αγιάς που παρήγγειλε οδοντιατρικά εργαλεία από την Αμερική και έφεραν οι μετανάστες.  Χρησιμοποιούσε βότανα για την θεραπεία των δοντιών και για τον πόνο το "σκάρφι".


    Ο Βασίλης Παπαρίζος του Μιχάλη με τον εγγονό του Βασίλη Παπαρίζο του Μιλτιάδη το 1948 στο Γερακάρι Αγιάς. Στο Γερακάρι το καθεστώς πήγαινε τις ανταρτοοικογένειες, αυτές  που δεν είχε εμπιστοσύνη. Ο Μιλτιάδης ήταν στο Δημοκρατικό Στρατό ή αντάρτης στην περιοχή του Κισσάβου και Ολύμπου.


ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΡΙΖΟΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ, έχουν την ιστορική τους αξία, δεν πετιούνται αυτά.

1941. Ο Βασίλης με την μάνα του Αννούλα.


Η έχοντες το επίθετο Παπαρίζος είναι παλαιές οικογένειες του χωριού. Η καταγωγή τους φαίνεται να είναι από την Παλιουργιά ή την Ριζιά ή Ριζούς που είναι η παλαιά ονομασία, εκεί όλοι τους έχουν και τα περισσότερα κτήματα. Οι Παπαριζαί ήταν οι πιο πλούσιες οικογένειες του χωριού και οι πιο έξυπνες. Έδρασαν την εποχή του μεταξιού και της ύφανσης. Από Παπαριζέικη ρίζα είναι και ο πατέρας του βουλευτή Στεφανίδη που υπήρξε έμπορος στην Βιένη, του γεννηθέντα στο χωριό Αθανάτου. Ο Βασίλης Παπαρίζος του Μιχάλη είδε την ανάγκη των κατοίκων για εξαγωγή χαλασμένων δοντιών και έχοντας την οικονομική ευχέρεια παρήγγειλε από την Αμερική τα εργαλεία που για την εποχή του ήταν πανάκριβα. Από συζητήσεις μεταξύ χωριανών πρέπει να ήταν χιλιάδες αυτοί που έβγαλαν δόντια στους παπαριζαίους, μεταξύ αυτών ο παππούς μου, ο πατέρας μου και αρκετοί νεότεροι που σήμερα είναι στην ηλικία των 55 χρόνων. 

1955. Παπαρίζος Βασίλειος, Λέτσιος Δημήτριος, Σφυρής Βασίλειος, και με το ακορντεόν ο Βαγγέλης Παπαλεξανδρής.


Στη φωτογραφία αριστερά ο Νικόλαος Μπάτσικας του Ιωάννου 19 ετών (γεννηθείς το 1933) και δεξιά ο Βασίλης Παπαρίζος. φωτ. 1952. Στο κουρείο του. Ο Βασίλης μέχρι την ηληκία των δέκα πέντε χρόνων πήγαινε στο δημοτικό σχολείο ενώ συγχρόνως εργαζόταν και σε κατασκευές μωσαϊκών, κούρευε τα παιδιά στο σχολείο, πήγαινε στα κτήματα, μελίσσια. Είχε πάντα χρήμματα γι' αυτό τον λόγο είχε και καλό ντύσιμο και ξόδευε χρήμματα ιδίως στις ορχήστρες που είχαν ντιζέζ και ήταν τακτικές στην εποχή του 50 και 60.

O στρατιώτης Βασίλης Παπαρίζος και  ο Βασίλης Σπυρούλης του Δημητρίου και η ορχήστρα στην παράγκα το 1961

Με τον κουμπάρο του Γιώργο Γκουβάνη του Βασιλείου.

Κουρέας και στο στρατό  το1960



Μία από τις τριάντα βρύσες που κατασκεύασε ο Βασίλης Παπαρίζος για το χωριό.

ΠΑΠΑΡΙΖΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΙΣ ΜΑΖΙ ΚΑΙ Ο ΛΕΤΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑΣΟΥΜΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΜΕΛΙΒΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΛΙΓΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΓΕΡΟΙ  - ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΤΟΥΣ.


Εδώ κουρεύει το Νίκο Γκαμπράνη.








Ο Βασίλης έχει την δική του οικογενειακή ιστορία, αλλά και κάθε οικογένεια έχει την ιστορία της, δεν πρέπει να την γνωρίζουμε εμείς και οι αντικαταστάτες- απογονοι χωριανοί μας;

O Αντώνης Γκουντάρας υπήρξε για πολλά χρόνια κουρέας στην Μέλίβοια και στο Κόκκινο Νερό, εδώ ξυρίζει το γαμπρό Τάκη Πλατσά. Στο βάθος ο μπράτιμος Νίκος Τσιντσιράκος.


Για πολλά χρόνια κουρέας στην Μελίβοια και στην Βελίκα ο Πλατσάς Δημήτριος, εδώ ξυρίζει το γαμπρό Περδίκη Παναγιώτη.












Από την επίσκεψη του Οδυσσέα στο σπίτι του δάσκαλου Αντώνη Γιάγκου 30-03-2011.
Εδώ, συνταξιούχος πια, στο εργαστήριό του στη Νίκαια Λάρισας, αφηγείται  ιστορίες από τα παιδικά του χρόνια που έζησε στη Μελίβοια.