Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Ανακοίνωση προς τους φίλους του melivoia.blogspot.com




Αγαπητοί αναγνώστες:

   Πέρασαν έξι μήνες από την δημιουργία των blogs melivoia. Από τότε, ως διαχειριστής του, δεν μπόρεσα να τοποθετήσω αυτά που για χρόνια συγκέντρωνα, από διηγήσεις, βιβλία, περιοδικά και άλλα.
   Τοποθέτησα τα σημερινά- καθημερινά και έμειναν τα παλαιά. Αλλά όλοι οι Μελιβοιώτες τα ζητούσαν και αυτά.
Επειδή οι ασχολίες μου είναι πολλές και διαφορετικές και δεν μπορώ μόνος μου να δώσω αυτά που ήθελα να δώσω στο κοινό, γι’ αυτό από σήμερα διαχειριστής των blogs θα είναι και ο γιος μου Οδυσσέας Τσιντσιράκος που μέχρι σήμερα ήταν στο τεχνικό τμήμα των blogs.

   Ο Οδυσσέας είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου για θέματα λαογραφίας και πολιτισμού και πιστεύω ότι θα δώσει πολύ περισσότερα, απ’ ότι ο ίδιος θα μπορούσα να δώσω.
   Το «ανοιχτό βιβλίο της Μελίβοιας» παραμένει έτσι όπως ξεκίνησε και μπορεί ο καθένας να γράφει την γνώμη του για ιστορικά και λαογραφικά θέματα.

Σας ευχαριστώ

Τσιντσιράκος Νίκος

 
 
 
Αγαπητά μέλη και φίλοι

   Ευχαριστούμε πολύ για την αποδοχή και τη συμμετοχή σας στο group melivoia.blogspot.com. Οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε καλά τις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντα του ιστολογίου (blog). Όσοι δεν τα γνωρίζεται, με μία επίσκεψής σας στο www.melivoia.blogspot.com, θα έχετε τη δυνατότητα όχι μόνο να γνωρίσετε κάποια θέματα για μία τοπική Ιστορία, αλλά να τα αγαπήσετε κιόλας. Τουλάχιστον αυτό σας ευχόμαστε.
   Ως γνωστόν, το ιστολόγιο melivoia.blogspot.com αποτελεί μία προσπάθεια μετάδοσης και γνωστοποίησης της τοπικής Ιστορίας και Λαογραφίας του χωριού Μελίβοια Λάρισας. Για το λόγο αυτό απευθύνεται πρώτα στους απανταχού Μελιβοιώτες και σε όλους τους φίλους που αγωνιούν να γνωρίσουν και να μάθουν νέους τόπους και ιστορίες.
   Πλην τοις άλλοις, δίνει τη δυνατότητα στην κοινότητα των φίλων του facebook, να γνωρίσουν την Μελίβοια και εν συνεχεία μέσω της ιστορίας της, να την επισκεφτούν και να θαυμάσουν από κοντά την υπέροχη φύση. Το φυσικό τοπίο δεν περικλείει μόνο περιμετρικά τον οικισμό, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, καθώς το χωριό τοποθετείται στις παρυφές του Ανατολικού Κισσάβου του οποίου όλοι γνωρίζουμε το κάλλος και τον φυσικό πλούτο που προσφέρει στον επισκέπτη.
   Όσο αφορά το ιστολόγιο melivoia.blogspot.com, αυτό έχει χαρακτηριστεί από τον δημιουργό του, ως ανοιχτό βιβλίο της Μελίβοιας. Εν ολίγοις, αυτό σημαίνει πως υπάρχει η προδιάθεση της διαδραστικότητας μεταξύ των αναγνωστών και φίλων. Έχει τη διάθεση με λίγα λόγια, αν όχι αυτοσκοπό, να διεγείρει τον αναγνώστη ώστε να λάβει και αυτός κατά κάποιο τρόπο δράση στην ανάπτυξη και συνέχιση του ιστολογίου. Αυτό επιτυγχάνεται ποικιλοτρόπως.
   Ο αναγνώστης μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να παρουσιάσει την δική του ιστορία, είτε με το συμβατικό γραπτό τρόπο, είτε με μια θεματική παρουσίαση και ανάρτηση φωτογραφιών. Και οι δύο τρόποι βέβαια, πρέπει να συγκλίνουν τις θεματικές τους σύμφωνα με τους προσανατολισμούς του ιστολογίου που ως γνωστόν, είναι η Ιστορία και η Λαογραφία της Μελίβοιας. Σχετική ανακοίνωση, είχε αναρτηθεί και παλαιότερα στις σελίδες του ιστολογίου, με σημαντική ανταπόκριση από το κοινό.
   Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, μπορεί εύκολα ο καθένα μας, να συμβάλει με τον τρόπο του στην προαγωγή και διάδοση της τοπικής Ιστορίας. Αυτό βέβαια -και το πιστεύω ακράδαντα- είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα των περισσοτέρων αναγνωστών του ιστολογίου. Όλοι δείχνουμε με τους δικούς μας τρόπους, αγάπη και πίστη στον τόπο που μας έθρεψε και μας μεγάλωσε. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά που χαρακτηρίζει τον καθένα μας και από κει πηγάζει η ανάγκη μας, να διερευνήσουμε τις ρίζες μας και να πληροφορηθούμε για την τοπική μας ιστορία, με απώτερο στόχο να ανακαλύψουμε τους τρόπους ζωής και τις σκέψεις μιας αλλοτινής εποχής.
   Σε αυτές τις αλλοτινές εποχές μας ταξιδεύει και το melivoiablogspot.com στην κάθε του ανάρτηση, όπου η καθεμία της έχει να μας δείξει και κάτι καινούργιο, έχει να μας διηγηθεί και μία διαφορετική ιστορία. Έχει να μας δείξει όμως και φωτογραφίες.
  Υπάρχουν φωτογραφίες που αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα αυτών των αλλοτινών εποχών, αλλά και εικόνες που παρουσιάζονται και ανταποκρίνονται στην μη πραγματικότητα. Εννοώ τις εικόνες που είναι μοναδικές για τον καθένα μας, τις εικόνες που δεν μπορούν να τυπωθούν σε χαρτί αλλά βρίσκονται στη σφαίρα της φαντασίας του κάθε αναγνώστη. Μιλάω για τις εικόνες της φαντασίας μας, που γεννιούνται και διακρίνονται καθώς διαβάζουμε τα κείμενα. Μιλώ για αυτές τις εικόνες, που είναι μοναδικές, που ο καθένας τις αντιλαμβάνεται με ένα δικό του τρόπο, σύμφωνα με τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις που ξεπροβάλλουν με την ανάγνωση των Ιστοριών.
   Ο κάθε άνθρωπος, είναι περήφανος για τον τόπο του, είναι περήφανος για την ιστορία του τόπου του, για τις διαφορετικές μορφές του λαϊκού πολιτισμού που παρατηρούνται στον τόπο του, γεγονός που κινητοποιεί τον καθένα προς μία αέναη προσπάθεια διατήρησης και διάδοσης των πραγμάτων που αγαπά. Τα πράγματα, βέβαια, δεν ερμηνεύονται μόνο με την υλιστική τους διάσταση, αλλά ερμηνεύονται σύμφωνα με το ψυχολογικό τους επίπεδο. Είναι με λίγα λόγια η πηγαία ανάγκη ανάδειξης και διασφάλισης της υπόληψης του τόπου. Είναι η πηγάζουσα εκ βάθους, ανάγκη προαγωγής του τόπου, παρουσιάζοντας στοιχεία του κοινωνικού του πολιτισμού, στοιχεία που αποτελούν την ταυτότητα του τόπου και καθιστούν υπερήφανο τον κάθε χωριανό.
   Ας μην γίνομαι όμως κουραστικός, θέλω να πω με λίγα λόγια, πως είναι καλοδεχούμενη κάθε βοήθεια, οποιασδήποτε μορφής (ιστορικής αφήγησης, φωτογραφίες) που αφορούν την ιστορικότητα του χωριού Μελίβοια.
Είμαι σίγουρος, πως ο καθένας μας έχει να προβάλλει κάποια ιστορία που του αφηγήθηκε κάποιος συγγενής του, οπότε το ιστολόγιο melivoia.blogspot.com δίνει αυτή τη δυνατότητα. Μπορεί ο καθένας να πει την δικιά του ιστορία, με σκοπό τη συλλογική ενημέρωση των Μελιβοιωτών. Επομένως, μπορείτε να στείλετε οτιδήποτε θεωρείτε σημαντικό στοιχείο ανάδειξης της τοπικής ιστορίας της Μελιβοίας, προς το melivoia.blogspot.com.
   Σημαντικό επίσης ρόλο για την άρτια συνέχιση του ιστολογίου παίζουν οι φωτογραφίες. Μπορεί ο καθένας σας, να στείλει παλιές φωτογραφίες της Μελίβοιας, φωτογραφίες που θα απεικονίζουν, αυτό που είπαμε παραπάνω, την κοινωνία μιας αλλοτινής εποχής.
   Στείλτε φωτογραφίες που σίγουρα υπάρχουν στα μπαούλα και στα παλιά albums των σπιτιών σας, στο mail odytsintsirakos@yahoo.gr ή nikostsintsirakos@yahoo.gr ώστε να τα επεξεργαστούμε και με την πρώτη ευκαιρία να βοηθήσουν στην κόσμηση του ιστολογίου.
   Έχετε τη δυνατότητα επίσης, στην περίπτωση που δεν έχετε στην κατοχή σας σαρωτή (scanner) να τηλεφωνήσετε στο 6984742391 ώστε να έρθω προσωπικά δίπλα σας (με δικό μου εξοπλισμό) και να βοηθήσω στην ψηφιοποίηση των φωτογραφιών ή του λαογραφικού υλικού.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που μου διαθέσατε, και αναμένω μήνυμα για όποια διευκρίνηση χρειάζεστε.

Οδυσσέας Ν. Τσιντσιράκος