Πέμπτη, 15 Απριλίου 2010

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ- ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΚΙΣΣΑΒΟΥ


   Ο Βασίλης Κελλάρης του Μιλτιάδη ή Καρατσίλας έσφαξε το κατσίκι και τώρα το γδέρνει. Ο Νίκος Γκουβάνης ή Λιάσκος παρακολουθεί. Ο Νίκος μεγάλωσε τα κατσίκια και ήταν "ψωμομένα" όπως ο Καρατσίλας, είπε.


   Η κοιλιά από το κατσίκι χρησιμοποιείται για την μαγειρίτσα που τρώγεται αμέσως μετά την Ανάσταση. Παλιότερα στην μαγειρίτσα έβαζαν και τα ποδαράκια, τώρα όμως βάζουν συκώτι. Ύστερα από χρόνια δεν θα μαγειρεύουν καθόλου μαγειρίτσα.


   Την πρώτη μέρα ψήνεται το κατσίκι και το κοκορέτσι. Επειδή στο χωριό μας, λόγω του ότι είναι σχετικά ορεινό, έβοσκαν γίδια (κατσίκες) γι' αυτό και όλοι προτιμούμε τα κατσίκια για το πάσχα ή όταν ψήνουμε.

Για καλό ψήσιμο χρειάζεται λίγο φωτιά και το ψητό να βρίσκεται μακρυά.


Όταν ψηθεί το 90% τότε βάζουμε το ψητό πάνω από την φωτιά.

Χορός μέχρι το βράδυ   Στις μέρες των γιορτών του Πάσχα βρίσκεται χρόνος να συζητούν όλοι για διάφορα θέματα. Εμείς πάνω στο θέμα μας: Το γράψιμο του ανοιχτού βιβλίου της Μελίβοιας.
  Εδώ ο δάσκαλος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ Μελίβοιας Αντώνης Μπελιάς, πρόθυμα κατέβασε τα κάδρα των παππούδων του για να τα φωτογραφίσει ο Οδυσσέας Τσιντσιράκος, ενώ βρέθηκε χρόνος να μας γνωρίσει και αρκετά ιστορικά της οικογένειας από την οποία προέρχεται. Πάντα μπροστά για τα πολιτιστικά ο Αντώνης Μπελιάς.   Ο Θεόδωρος Ρήγας του Χρήστου, γνωρίζει όλα τα κατατόπια του Κισσάβου, από σπιθαμή σε σπιθαμή. Εδώ στην φυσική λίμνη " Νεζερός". Με λίγα χρήμματα μπορεί να επισκευασθεί και να ζήσουν από την λίμνη πενήντα οικογένειες. Αλλά μέχρι που να γίνει, μετά από αρκετά χρόνια, μπορούμε να τη συμπληρώνουμε με νερό μέχρι ένα ορισμένο σημείο - με τα χειμερινά νερά -για την συμπλήρωση των υπόγειων νερών. Όπως ήταν πριν χιλιάδς χρόνια έτσι είναι και σήμερα, ουδεμία αλλαγή έγινε.


   Στην σπηλιά που είχαν κρατούμενη την Ειρήνη Σφυρή του Παντελή. Απέναντι αυτής - βόρεια και σε απόσταση διακοσίων μέτρων σκότωσαν την Ειρήνη Σφυρή. Αυτή η σπηλιά από σήμερα θα ονομάζεται "Η σπηλιά της Ειρήνης". Περισσότερα για την ιστορία της Ειρήνης θα διαβάσετε και θα δείτε βίντεο των περιοχών που ήταν κρατούμενη και την σκότωσαν στο http://www.melivoia1.blogspot.com/ ύστερα από λίγες μέρες.

Η ΕΙΡΗΝΗ ΣΦΥΡΗ ΣΥΖΥΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣτην Πράσινη παράγκα βρέθηκαν αρκετοί.   Γνώστης του Κισσάβου είναι και ο για πολλά χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος Βασίλης Τσιντσιράκος, που χάλασε τα αυτοκίνητά του στους δρόμους του Κισσάβου.
   Ο θεόδωρος Ρήγας είναι γεννημένος το 1934 και όμως δεν μπορούν οι σημερινοί νέοι να τον συναγωνισθούν στο ανέβασμα των βουνών.


   Εφέτος είναι η έκτη χρονιά που οι νέοι της Μελίβοιας ανέβηκαν στα "Λιβάδια" του Κισσάβου. Μόνο αγόρια πήγαν. Ήταν κρύο πολύ γι' αυτό φέτος πήγαν οι θερμοί νέοι, οι άλλοι έμειναν στα σπίτια με τις μαμάδες τους, έτσι είπε κάποιος της παρέας. 

   Πολλές φορές ανέβηκαν στην κορυφή, φέτος έμειναν κάτω στα Λιβάδια και ετοιμάζουν τα ψησίματα.


Ο Βαγγέλης Λέτσιος στην ετοιμασία του τραπεζιού.
Είχε και χιόνι πολύ, έγιναν καθυστερήσεις στην περιήγηση των περιοχών, λιγότερα θα μάθετε.