Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

3η σελίδα Κ-Λ: ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ


3η σελίδα Κ-Λ: ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ

ΑΠΟ Κ-Λ
nikostsintsirakos@yahoo.gr

τηλ:6976801580ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

  Σήμερα (2012), η στρατιωτική θητεία έχει διάρκεια 9 μηνών, όπως αποφασίστηκε με νόμο τον Ιούνιο του 2009, για τους υπόχρεους πλήρους θητείας στο στρατό ξηράς και 12 μήνες για την Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό.


   Η κανονική στρατιωτική θητεία θεσπίστηκε για δύο έτη στο στρατό ξηράς και για 28 μήνες στην αεροπορία και το ναυτικό, ενώ η ανάλογη μισή θητεία καθιερώθηκε για τους υπόχρεους εκγυμνάσεως. Η θητεία όμως αυτή μετρούσε μονάχα σε περιόδους ειρηνικές. Για παράδειγμα απ' τις αρχές του εικοστού αιώνα μέχρι και το 1949 η θητεία ποίκιλλε ανάλογα με τις καταστάσεις που αντιμετώπιζε η Ελλάδα (Μακεδονικός Αγώνας, Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α΄ Παγκόσμιος, Β΄ Παγκόσμιος, Κατοχή, Εμφύλιος). Σ' αυτές τις περιόδους η στράτευση διαρκούσε, ανάλογα με τις συνθήκες, από δύο έως και δέκα χρόνια.
   Πριν μερικά χρόνια η στρατιωτική θητεία ήταν δυόμιση έως και τρία χρόνια και τούτο γιατί κατά τον Ιούλιο του 1974 στα γεγονότα της Κύπρου μέχρι και το 1978 η θητεία παρατάθηκε σε 28 μήνες για το στρατό ξηράς και σε 32 μήνες για την αεροπορία και το ναυτικό.
   Για τους νέους των χωριών, το στρατιωτικό ήταν μια καινούργια σελίδα στην ζωή τους, που υποχρεωτικά έπρεπε ο καθένας να την περάσει, εκτός μόνο αν υπήρχε κάποιο κώλυμα προερχόμενο από φυσική ή επίκτητη αναπηρία, η οποία καθιστούσε τον άντρα ανίκανο να φέρει όπλο.
   Με την κατάταξή του στο στρατό ο νέος αποχωριζόταν αναγκαστικά την οικογένειά του, τους συγγενείς και τους φίλους του. Και θεωρούνταν η στράτευση ως η αφετηρία ωρίμανσης του άντρα, δεδομένου ότι ο στρατός τότε ήταν το μεγαλύτερο σχολείο. Σε παλιότερες εποχές κατά τη διετή ή και παραπάνω θητεία τους αρκετοί στρατιώτες δεν έπαιρναν καν άδειες, οπότε γι’ αυτούς η στενοχώρια ήταν μεγαλύτερη, καθόσον αρκετοί μέχρι τότε δεν είχαν αποχωριστεί την οικογένειά τους ούτε μέρα.
   Αυτός κυρίως ήταν ο λόγος που επί μια βδομάδα, πριν ξεκινήσουν για την θητεία τους, όλη η ηλικία συγκεντρώνονταν στα διάφορα καφενεία και γλεντούσαν. Τους καλοκαιρινούς μήνες τα γλέντια γινόταν στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, όπου εκεί μαζεύονταν όλοι οι χωριανοί, μικροί και μεγάλοι για να δουν για τελευταία φορά τους στρατεύσιμους.
   Από το πρωί στις δέκα περίπου ή ώρα άρχιζε το γλέντι, λίγο νωρίτερα όλοι οι στρατεύσιμοι περνούσαν από τα σπίτια των πλησιέστερων συγγενών τους για να τους αποχαιρετήσουν και αυτοί με τη σειρά τους έδιναν ένα φιλοδώρημα για το καλό κατευόδιο. Το γλέντι κρατούσε ως το απόγευμα και στη συνέχεια όλοι μαζί ξεκινούσαν για την Αγιά ενώ τους ακολουθούσαν οι γονείς τους μέχρι το Σταυρό, όπου με κλάματα τους αποχωριζόταν.
   Κάθε στρατιώτης το πρώτο που έκανε μόλις έφθανε στην μονάδα του ήταν να βγάλει φωτογραφίες και να τις στείλει στους συγγενείς και φίλους.
   Δεν υπάρχει οικογένεια που να μην κρατά φωτογραφίες του γιου που ήταν στον στρατό. Μερικές από αυτές τις φωτογραφίες θα μπουν σ’ αυτή την ιστοσελίδα, γιατί έχουν και αυτές την ιστορία τους.

ΚΑΝΔΥΛΑΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ τ. ΔΗΜΟΥ

Κανδυλάρης Αθανάσιος του Δήμου.
..................................................................
ΚΑΝΔΥΛΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ τ. ΔΗΜΟΥ

Κανδυλάρης Γεώργιος του Δήμου.
..........................................................................

ΚΑΝΔΥΛΑΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΗΜ.

Κανδυλάρης Στέφανος του Δημητρίου, φωτογραφία του 1956.
................................................
ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚ.

Δεξιά της φωτογρ. ο Καραμάνης Κωνσταντίνος του Νικολάου.
...................................................................
ΚΕΛΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΙΛ.


Κελλάρης Βασίλειος του Μιλτιάδη.
...................................................................
ΚΟΜΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΚομάτης Γεώργιος.
......................................................................
ΚΡΑΝΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓ.
Κρανιώτης Κωνσταντίνος του Ευαγγέλου.
..............................................................................

ΛΕΤΣΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΕΥ.
Λέτσιος Αντώνιος του Ευαγγέλου.
................................................................
ΛΟΥΚΑΝΙΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

....................................................................................................

ΛΟΥΚΑΝΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΩΡ.

Λουκανίκας Νικόλαος του Γεωργίου.
.....................................................