Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΟ ΜΕΛΙΒΟΙΑ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΠΑΤΜΟ- ΟΣΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΚΟΥΝΤΖΙΜΠΟ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΠΑΤΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΛΙΒΟΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΗΝ ΝΗΣΟ ΠΑΤΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΛΕΙΨΟΥΣ.


   Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και δεξιά ο κτήτωρ της μονής στη χώρα της Πάτμου Όσιος Χριστόδουλος.

  Η Πάτμος έχει λίγη κτηνοτροφία γιατί απουσιάζει το πράσινο, και σχεδόν καθόλου γεωργία οπότε οι κάτοικοι της Πάτμου ζουν από τον τουρισμό. Οχτώ μήνες το χρόνο έχει καθημερινώς από  είκοσι (20)μέχρι και τριάντα (30) χιλιάδες επισκέπτες την ημέρα. 
  Το 90% των επισκεπτών πηγαίνουν για να προσκυνήσουν στον τόπο που έγραψε την Αποκάλυψη ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και την μονή που έφτιαξε ο Όσιος Χριστόδουλος. Οι κάτοικοι του νησιού σε οτιδήποτε χρειαστούν επικαλούνται τον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο και τον Όσιο Χριστόδουλο.Ο Όσιος Χριστόδουλος παραδίδει έτοιμη την Ιερά μονή Ιωάννου του θεολόγου - ψηφιδωτό στην είσοδο της μονής


Στο καράβι για ΠάτμοΣτο καράβι για Πάτμο

  Σε αυτή τη σελίδα θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε μια εκδρομή των Μελιβοιωτών και να ωφεληθούμε όλοι μας από τα διάφορα που είδαμε κατά την περιήγησή μας.


 Από το ξενοδοχείο που βρισκόταν στην Σκάλα της Πάτμου, βλέπουμε πάνω την Χώρα Πάτμο όπου δεσπόζει το τείχος της Ιεράς μονής Ιωάννου του Θεολόγου που έφτιαξε ο Όσιος Χριστόδουλος.
Το Ιερό Σπήλαιο που γράφηκε η Αποκάλυψη


Το Ιερό Σπήλαιο που γράφηκε η Αποκάλυψη   Το μέρος αυτό το ζήτησαν για να το επισκεφτούν οι χωριανοί μας και έφερε εις πέρας ο πάτερ Νικόδημος που πρέπει να πω ότι ποτέ δεν υπέδειξε κάτι το..   στην ομάδα των επισκεπτών και δεν έφερε ούτε το παραμικρό κώλυμα.

   Όλοι γνωρίζαμε ότι η επίσκεψη γινόταν για να προσκυνήσουμε το μέρος όπου ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος έγραψε την Αποκάλυψη. Το βιβλίο «Αποκάλυψη» είναι τυπωμένο στο τέλος της Καινής Διαθήκης. Πολλά έγραψε ο άγιος Ιωάννης ο θεολόγος και πάρα πολλά είναι τα βιβλία που γράφηκαν για τον ίδιο.


Ο Όσιος Χριστόδουλος έφτιαξε το μοναστήρι «Ιωάννης ο Θεολόγος».Τα τείχη καλύπτουν το μοναστήρι που έφτιαξε ο Όσιος Χριστόδουλος.
Στη Χώρα τα σπίτια επικοινωνούσαν μεταξύ τους

     Στην Πάτμο ο Όσιος Χριστόδουλος έφτιαξε το μοναστήρι «Ιωάννης ο Θεολόγος». Τον Όσιο Χριστόδουλο έστειλε ο Αλέξιος ο Κομνηνός στο Όρος των Κελλίων και Ζαγορά ως πνευματικό αρχηγό (Δεσπότη). Το Όρος των Κελλίων άρχιζε από τις εκβολές του Πηνειού ποταμού και τέλειωνε στο Μαυροβούνι του νομού Λάρισας. Το κέντρο αυτών των μοναστηριών ήταν το μικρό βουνό «Γκούντζιμπος» της Μελίβοιας Λάρισας όπου υπήρχαν πάρα πολλά μοναστήρια.

   Η Σκάλα της Πάτμου όπως φαίνεται από την Χώρα

   "Εδώ, στην περιοχή μας (Μελίβοια) ήταν το παλιό Άγιο όρος, κάθε λίγα μέτρα υπήρχε και μοναστήρι και επειδή ξεπέρασαν τα εκατό, ήρθε ο Πάπας και τα κατέστρεψε όλα εκτός από την εκκλησία της Παναγίας Βελίκας» αυτά μου έλεγε η γιαγιά μου Αικατερίνη του γένους Γκουντάρα που οι γονείς της και η ίδια ήταν σχεδόν μόνιμοι κάτοικοι στον Γκούτζιμπο και γνώριζε την προφορική ιστορία.

   Ο Όσιος Χριστόδουλος ήρθε και εγκαταστάθηκε εδώ, στα μέρη μας στον Γκούτζιμπο και μάλιστα στην θέση Κελλί του Δεσπότη στην περιοχή Γριντιά, λίγα μέτρα από την παραλία. Ο Όσιος έφτιαξε έναν κανώνα του πως θα διοικηθούν αυτοί οι ιδιόρρυθμοι μοναχοί, που κάθε μοναστήρι είχε τις δικές του αρχές και ζούσαν χειρότερα από του πολίτες των χωριών και των πόλεων, σύμφωνα με την προφορική ιστορία. Κάθε μοναστήρι είχε τα κτήματά του και συμπεριφέρονταν στους υπαλλήλους χειρότερα και από τους κατακτητές Τούρκους. Είχαν οικογένειες που έμειναν στο μοναστήρι και εργάζονταν στα κτήματά τους, είχαν ζώα διάφορα και πολλά αμπέλια. Μεθούσαν και δεν ήξεραν τι έκαναν, γινόταν εκεί «χαμός» ότι μπορεί να σκεφτεί νους ανθρώπου.

   Και γράφει το βιβλίο για τον Όσιο Χριστόδουλο τον Θαυματουργό: εκδοτικός οίκος Αστήρ 1957.
«»Πικρά λοιπόν και εις τους κελλιώτας εφάνησαν τα του μάκαρος (Χριστοδούλου) διατάγματα και εγένοντο «ως ασπίς βύουσα τα ώτα προς τας των επαδόντων φωνάς». Δια τούτο και ο θείος ούτος Χριστόδουλος, τους μη θέλοντας να αναγνωρίσουσιν αυτόν πνευματικόν αρχηγόν εγκαταλιπών να διάγουσι ιδιορρύθμως, εζήτει να ίδη τον τόπον εκείνον .. .. (Τη Νήσο Πάτμο)Στη Χώρα
Ν.Τ. Οι επισκέπτες της Πάτμου βλέπουν ως επι το πλείστον μοναστήρια, που είναι αρκετά και σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο. Στην περιοχή της Μελίβοιας που τώρα ανήκει στο Δήμο Αγιάς, τι και τι δεν έχουμε να επιδείξουμε στους τουρίστες αφού προηγουμένως όμως ετοιμάσουμε τα αξιοθέατα τα οποία είναι ατέλειωτα και πριν από αυτά αφού ασφαλτοστρώσουμε τους δρόμους  και πιο μπροστά αφού το θέλουμε εμείς γιατί το χρειαζόμαστε.
  "Έχουμε τον Πλάτανο του Αγίου Κοσμά που πέρασε από το χωριό μας" είπε κάποιος της παρέας. Ναι ναι τον ξέρουμε απάντησε ο πάτερ Νικόδημος μόνο που και αυτόν τον πουλήσατε.
  Ναι, τον πουλήσαμε, αλλά αυτός που αγόρασε το μέρος είναι γνώστης της περιοχής που αγόρασε και θα πράξει τα δέοντα ώστε ο πλάτανος να μείνει ανέπαφος απάντησε κάποιος άλλος.


Η Σκάλα με το λιμάνι
   Οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου (ο άνδρας ήταν και ψάλτης, βλ. βίντεο), μια οικογενειακή επιχείρηση τριάντα οχτώ δωματίων, με ένα σαλόνι και μια τραπεζαρία μόνο για πρωινό. Τα δωμάτια ήταν δίκλινα και είχαν μπάνιο, ντουλάπα ένα μικρό ψυγείο μία τηλεόραση, βεράντα με τραπέζι και δύο καρέκλες και όλα αυτά πολύ καθαρά, καθώς και όλο το νησί. Η τιμή του κάθε δωματίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο ήταν ογδόντα ευρώ για κάθε μέρα, ενώ τώρα τελευταία ήταν κατά πολύ φθηνότερη.

   Οι επισκέπτες της Πάτμου διασκεδάζουν ως επί το πλείστον σε ταβέρνες όπου υπάρχουν μικρές ορχήστρες από τρία ή τέσσερα άτομα. Αν και τέλος της τουριστικής περιόδου, βρήκαμε μια τέτοια ταβέρνα που ήταν η τελευταία μέρα που λειτουργούσε. Το βράδυ αυτό του Σαββάτου είχε μια βάφτιση και γάμο μαζί και μας ζήτησε να πάμε και εμείς αν θέλουμε. Το μοναδικό γκρούπ στην Πάτμο ήταν το δικό μας. Ο Χριστόδουλος, ιδιοκτήτης της ημιπαίθριας ταβέρνας είχε καλύψει την σκεπή με ένα πανί για να μην έχει κρύο. Παρ’ όλο που είχε κάποια άλλη μόνιμη απασχόληση εν τούτοις όμως ασχολούνταν οικογενειακά και με την ταβέρνα. Όπως θα δείτε και στο βίντεο στην ταβέρνα του για μήνες είχε τέσσερεις σερβιτόρους και έναν μικρό για βοηθό που πήγαινε που και που. Αφού σερβίριζε όλους τους θαμώνες και η ώρα έφτανε περίπου 11 έως 11και 30 ο ίδιος και οι σερβιτόροι έβαζαν τις παραδοσιακές στολές και συνοδεία της μόνιμης ορχήστρας χόρευαν δέκα περίπου παραδοσιακούς χορούς, και πάλι επέστρεφαν στο σερβίρισμα. Έγινε προηγουμένως συμφωνία για το μενού που ήταν είκοσι ευρώ κατ’ άτομο και αποτελούνταν από μία μερίδα κρέας μία φέτα για δύο μία ατομική σαλάτα, τυροπιτάκια, ντολμαδάκια και κρασί αναψυκτικά και μπύρες όσο ήθελε ο καθένας να πιεί. Η ορχήστρα αποτελείτο από ένα αρμόνιο, ένα μπουζούκι, το ντραμς και ένα βιολί. Ο βιολιστής έμαθε και λίγα αγγλικά, αυτά που χρειαζόταν για να ενημερώνει τους επισκέπτες για το είδος του κάθε χορού. Η ορχήστρα έπαιζε όλων των ειδών τα τραγούδια σύμφωνα με το περιβάλλον που ήταν καθημερινώς ίδιο.  Οι νεόνυμφοι κάλεσαν και το δικό μας γκρούπ να χωρέψει μαζί τους.


Στην ταβέρνα του Χριστόδουλου
Την Κυριακή το μεσημέρι θελήσαμε να πάμε στους Λειψούς, νησάκι μιας ώρας μακρυά από την Πάτμο όπου εκεί είναι η εικόνα της Παναγιάς του Χάρου. Βρήκαμε την εικόνα στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο κέντρο του χωριού Λειψοί.
  Όλα τα σπίτια του χωριού είναι ομοιόμαρφα βαμένα με το θαλασσί και το άσπρο χρώμα ενώ επικρατούσε πολύ καθαριότητα παντού. 
 Το καράβι που μας μετέφερε ήταν ένα μικρό, μήκους δέκα οχτώ μέτρων με δύο μηχανές των 1350 ίππων ικανό να ταξιδεψει και με εννέα μποφώρ θάλασσα όπως ο καπετάνιος του, ο Μάρκος μας είπε. Το καράβι μας μετέφερε με αέρα 4 μποφόρ αλλά αρκετοί που δεν ήταν συνηθισμένοι στη θάλασσα φοβήθηκαν και έλεγαν τον καπετάνιο να γυρίσει πίσω. Στην επιστροφή το καράβι πήγαινε αντίθετα του ανέμου, τα κύματα ήταν μεγαλύτερα αλλά ο καπετάνιος έβαλε και τις δύο μηχανές και το καράβι ήταν σαν να πετούσε, έκαψε όμως περισσότερο πετρέλαιο για να μην μας κάνει να υποφέρουμε από τα κύματα.  
  


Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΟΥ- Τα κρινάκια που είναι στην εικόνα ανθίζουν από τις 15 έως τις 23 Αυγούστου  κάθε χρόνο για πολλά χρόνια.


Οι Λειψοί
Οι χρωματισμοί, η καθαριότητα και η θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς του Χάρου τραβούν τους επισκέπτες.


Αρκετά τα εκκλησάκια στους ΛειψούςΤη Δευτέρα πρωί -πρωί ήμασταν στο μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ στην Νέα Μάκρη Αττικής


Το καμπαναριό στο μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ είναι ένα κομψοτέχνημα